Заповядайте на Есенни литературни празници в Бургас!

Есенни литературни празници, Бургас 2023

27-o издание

Роза Боянова: „Писателската общност съществува и се развива благодарение на огромната подкрепа на Община Бургас”

Над 30 автори, литературни премиери, тематични вечери – на прозата, поезията и хумора, книги, излезли с подкрепата на Община Бургас и срещи с автори от различни поколения ще предложи програмата на Есенни литературни празници’ 2023.

Утвърденото събитие, което е във втората половина на своето трето десетилетие, ще започне на 2 октомври /понеделник/ и ще продължи до края на месеца. За него разказаха Роза Боянова – председател на Дружеството на писателите, бардът Татяна Йотова, поетесата и журналист Елка Василева, поетесата Живка Иванова, писателят и преподавател Николай Фенерски.

„Искам да благодаря на Община Бургас и лично на кмета Димитър Николов за това, че имаме своето творческо пространство, в което да се развиваме като общност, и в което да привличаме младите творци на града ни. Тази година любимите ни празници ще бъдат обогатени с много музикални изпълнения. Тук ще гостуват възпитаниците на НУМСИ „Панчо Владигеров”, за това спомогна и новата професионална техника с която разполагаме”, каза Роза Боянова.

Откриването на литературните празници е на 2 октомври от 18.00 часа в Дома на писателя. На срещата ще присъстват доайените Борис Бухчев, Недялко Йорданов, Ваньо Вълчев и Аксиния Михайлова. Пред публиката ще се представят още Бина Калс, Георги Георгиев, Деница Младенова, Диана Саватева, Марин Маринов и други, които заедно ще поставят началото на 27-то издание на Есенните литературни празници в Бургас.

Всички срещи с автори ще се проведат в Дома на писателя.

Празникът на поезията на 6 октомври ще премине под знака на 110  години от създаването на Съюза на българските писатели, срещата ще моделира Татяна Йотова. Тя сподели, че почетен председател на Съюза на писателите е бил патриараха на българската литература Иван Вазов. През годините структурата не спира да се обновява и надгражда, което ще даде повод да се пресекат поетичните траектории както на класиците, така и на съвременните творци.

Тематичната вечер на прозата ще премине под мотото „Морето, морето” на 19 октомври. Водещ ще бъде Живка Иванова, която е подготвила много изненади към публиката.

В аперитив за ценители ще се превърне вечерта на хумора, която ще даде финал на празничната програма. Тази заявка даде с усмивка Елка Василева. Тя сподели,че пишещите от общността имат амбицията да чуват нови, млади гласове, които да превръщат своето чувство за хумор в нещо витално, затова отправи предизвикателство към всички, които живеят с усмивка да споделят своите мисли, с уточнението, че не се дели хумора и сатирата.

Поздрав към всички отправи и зам.-кметът „Култура, туризъм и спорт” Диана Саватева. Тя поздрави организаторите за визията и пъстрата програма и припомни, че пишещите могат да се разполагат в различни културни пространства – КЦ „Морско казино”, Център за съвременно изкуство и библиотека.

Диана Саватева ще бъде модератор на представянето на младата бургаска авторка Ева Гочева на 27 октомври.

Срещата бе открита с музикално изпълнение на Виниамин Атанасов от Арт център „Точно време” с ръководител Жени Лалчева.

Текст: Анелия Казакова

Продължете да четете Заповядайте на Есенни литературни празници в Бургас!

Поезията на Христо Фотев вдъхнови талантливи актьори за спектакъла “Жив”- премиерата в Бургас е на 18 септември

Събитието  е със специалното участие на Стефан Илчев

Поетично-музикалният спектакъл „Жив”, посветен на творчеството на големия поет Христо Фотев, ще бъде Продължете да четете Поезията на Христо Фотев вдъхнови талантливи актьори за спектакъла “Жив”- премиерата в Бургас е на 18 септември

“Червено море” от Боян Биолчев

Какво ме гледаш така? Не ти харесвам? Как да ти харесам! Знам се на какво приличам. Обаче никак не ми е зле, защото съм в кръчма, не се готвя да ставам киноартист… Не си ме Продължете да четете “Червено море” от Боян Биолчев

Дамла Кемик

Преди войната Кабул беше красив град. Сега също е, но градът просто загуби блясъка си, когато останах без роднини и близки. Кафяви равнини, сурови планини и заснежени върхове… те обграждат долината, в която е разположена столицата ни. Река Кабул тече през сърцето на града, разделяйки централните базари с мирис на пресни подправки. Аз и баща ми ходехме там да продаваме каквото намерим, за да имаме пари за поне малко храна. Бяхме само аз и той. Той беше моят воин, моят спасител.
Обичах баща си повече от всичко. Няма достатъчно думи, с които да опиша колко важен беше за мен моят baba. Заради талибаните Афганистан се превърна в затвор за жените. Афганистанските момичета трябва да бъдат мълчаливи и да се подчиняват на мъжете. Баща ми Кадир ме научи на обратното- да бъда независима, с мъжете сме равни. Той не беше типичният афганистанец. Може би това беше причината да го обичам толкова много. Аз бях неговото цвете. Поливаше ме с грижи всеки ден…
Спомням си деня, в който започна войната и мъжете трябваше да защитят града.
– Обещавам, Азиза! Обещавам! Ще се върна!- каза татко, но аз не можех да пусна ръката му.- Ще се върна, преди да се събудиш, преди да отвориш очи!- Хората казват, че очите са прозорeц към душата. Затова го погледнах право в очите. Знаех, че лъже. Но нямах избор и пуснах ръката му. Той искаше да защити дванайсетгодишното ми тяло и душа, да ме държи далеч от тези чудовища.
– Върни се възможно най-скоро! Чакам те, baba!
Страхувах се да остана сама и не можех да заспя. Седнах до прозореца. Пороен дъжд измиваше злобата, тъгата и болката от кабулските улици. От време на време по небето прелитаха искри и гръмотевици. Но това беше най-малкият ми проблем. Надявах се да видя баща си отново, да го прегърна. Единственото, което можех да направя, беше да се моля на Аллах да го защити.
Дъждът спря. Часовете минаваха бавно един след друг. Цареше тишина. Чувах собственото си дишане и бръмченето на мухите. Това ме побъркваше. Слънцето се скриваше бавно. Денят почти беше минал. Аз все още чаках. Устата ми бе пресъхнала, а очите ми бяха по-влажни от пръстта навън. Бях гладна. Умирах от глад. Ала притеснението ме разяждаше отвътре. Baba не се върна. Навън изобщо нямаше хора. Улицата беше празна. Помислих си, че не е опасно, затова реших да изляза и да потърся татко.
Когато пресякох улицата, бях ужасена. Чувствах как кръвта преминава през вените ми, чувах ударите на сърцето си в ухото ми. Един от талибаните дърпаше за косата момиче, предполагам на моята възраст, и го влачеше по една от тъмните улици. Една майка бе паднала на земята и прегръщаше убитото си дете. А друга жена молеше да я пуснат, защото синът ѝ я чакаше да се върне.
Какво направих? Защо изобщо излязох? Кой ще отвори вратата на татко като се върне? Да не би талибаните да са го заловили? Дали той също моли талибаните да го пуснат като онази жена? Не можех да се върна вкъщи. Вече ме забелязаха. Ще ме проследят и дори да ме убият.

Що за мъже са това? Жената е причина те да са на този свят, така че те нямат право да не я уважават. Истинските мъже се отнасят към жените с достойнството и уважението, което заслужават. Моят baba никога не би постъпил така с никоя жена.

Реших да се скрия зад една разрушена ограда. Надявах се, че никой няма да ме намери. Хората ме подминаваха, без да знаят, че някой се крие зад руините. А ако знаеха, не мисля, че щяха да спрат да ми помогнат. Някои дори биха ме издали. Във войната всеки е сам за себе си. До мен имаше много камъни, останки от разрушената ограда. Под тях имаше много смачкани кокичета, безжизнени. Само една от тях беше оцеляла. Върху бялата й камбанка имаше капка кръв. Реших да я откъсна, за да ми носи късмет и да ми напомня да не губя надежда. Аз съм цветето на баща ми, което ще оцелее.

Чух стъпки, които се приближаваха към мен. Запазих спокойствие и надникнах, за да видя кой е. Видях 2 чифта мъжки крака.

– Разбирам, че трябва да изхранваш и друго семейство, но помисли пак. Ще продадеш ли Азиза, единствената си дъщеря, за да изхранваш синовете си, които могат да се грижат за себе си в тази страна? Кадир, помисли добре!

– Нямам избор, Хасан! В края на краищата тя ще бъде по-добре, ще има храна, вода, подслон. Ще отида да я взема сега. Ахмад я чака. Парите вече ми ги даде.

            Те си тръгнаха. На този ден останах без баща, без роднини. Съвсем сама. Не войната го уби, а моята представа за него. Той откъсна своето цвете, за да нахрани вълците си. Дори не знаех, че има друго семейство, дори не знаех, че имам братя. Исках да изляза изпод руините и да го погледна в очите както последния път. Но не го направих. Стоях на същото място и се надявах, че моят baba, който ме отгледа, ще се върне и ще ме спаси. Не баща ми, който ме продаде. Моят baba

            Останах завинаги под руините, но душата ми се луташе и търсеше баща ми. Моят baba, който се надявах да се върне и да ме спаси… Моят baba, който не ме предаде. Но това е най-гадната част от предателството. Нали знаете какво казват старите- предателството идва от най-близките до сърцата ни хора.


Скъпа, майчице,

Седя на ръба на пропастта със скръстени ръце. В дилема съм. Затварям очи, надничам в своята памет и наблюдавам горящите ми мигове с теб. Споменът за красивите ти къдрави черни коси като нощта и големите ти кехлибарени очи няма да избледнее, нали? Ще бъдеш до мен винаги, нали? Обеща ми!

Купих ти букет червени рози- любимите ти. Надявам се да ги приемеш… да ми простиш! Знам, че ще го направиш- мъничка си на ръст, но душата ти е вечна, душата ти е осмото чудо на света! Оглеждам се за теб в тълпата, но лицето ти не мога да зърна, ръката ти не мога да хвана. Като че ли чувам гласа ти в тишината- търсиш ме, нали?

Съжалявам за лошите думи… знам, че оставят отпечатъци. Но върни се, повече не ще се оплача- имаш думата ми! Досега нямах смелостта да ти призная- искам да си винаги до мен! Ти за мен си това, което дъждът е за цветята!

Благодаря ти за всички жертви, които си правила за мен! Благодаря ти за това, че ме обичаш! Благодаря, че ме направи човек! Винаги ме подкрепяш в решенията ми и ме изслушваш. Научи ме да поемам отговорност за грешките си. Научи ме да прощавам и да искам прошка.

Разбих сърцето ти на милион парчета. Но тук съм вече, ще ги събера! Няма да ги разпилея, обещавам! Вече не съм безотговорното малко момиче, което се радваше на всяка една победа на „Не се сърди, човече!“- знам, че ти ме оставяше да победя. Знам, че и ти обичаше бял шоколад, но даваше и своите парчета на мен!

Отварям очите си и усещам присъствието ти! Жалко, че очите не виждат невидимото- най-съкровеното. Но сърцето никога няма да сбърка- лекуваш драскотините му. Настъпи пролетта, ала като надникна през прозореца, времето е студено, а листата на дърветата са окапали отново. Дължи ли се това на твоето отсъствие?

Липсваш ми, мамо! Топлата ти усмивка няма равна- озаряваше дните ми. Вече няма и кой да ме държи за ръката. В нежните ти очи виждах падащи звезди, които сбъдваха всяко едно мое желание. Липсват ми прегръдките ти силни- онези, които ме успокояват и ми вдъхват надежда, че ще успея. Липсваш ми всеки час и всеки ден, продължаваш и ден след ден… Но бавно се уча да живея без теб. Налага се!

Мислех си, че времето да те видя пак ще дойде, ала то само си отива. Мястото ти на балкона е празно, сутрините вече не ухаят на кафе. Гласът ти се лее из стаята ми- песен, която никога няма да ми омръзне. Мразех, когато ме събуждаше рано, но сега винаги се успивам.  Къщата опустя, заедно с нея и моята душа. Албумите вече са празни, купих рамки за всичките ни снимки заедно. Страх ме е, защото знам, че части от моята памет ще те забравят. Няма да го понеса!

Взирам се в гравирания надпис на плочата пред мен и сдържам сълзите си. Оставям на земята букета с картичка „С обич за мама“. Обръщам гръб и си тръгвам, едва тогава успявам да пусна сълзите си, които се настаниха в сърцето ми и не могат да бъдат заличени. Писмото ми няма да получи отговор… Съжалявам, мамо!

твоя Д.

……………………………………………………………………………

Здравей, любов!

Липсваш ми! Толкова далеч си, но те чувствам съвсем близо до себе си. Усещам парфюма ти с аромат на ирис из цялата ми стая. Всеки един силует ми напомня на твоя, предполагам сенките ти ме преследват навсякъде. Липсват ми красивите ти макадамови очи с бадемов цвят, напомнят ми на свежа пролетна картина. Всяка секунда мисля за теб. Прокрадваш се в ума ми като лъч светлина през прозорец…

Помня те! И сигурно никога няма да мога да те забравя. Думата „обичам те“ навярно нямаше значение за теб, но аз все още чакам да се върнеш и да ме наречеш „любов“.  Питам се обичаше ли ме толкова, колкото аз теб? А изобщо обичаш ли ме все още? Не ме приемаше такава, каквато бях- по твое желание се промених. Нямаше те и в най-трудните ми времена- вероятно и затова бяха толкова трудни. Смяташе, че изисквам твърде много от теб- любими, исках единствено и само да си верен и въпреки това ме замени с друга…

„Трудна си за обичане“ бяха последните ти думи към мен. Трудна за обичане, но и толкова лесна за забравяне? Направих всичко по силите си. Пожертвах себе си, за да си добре, бях до теб, когато се нуждаеше от опора. Когато падаше, те хванах. Вдъхнах ти увереност и сила, за да вървиш с високо вдигната глава. И там, на върха, ти ме изтри от живота си. Дори не се опита да ме задържиш. Но въпреки това- чаках.

Забрави ли всъщност какво е любовта? Любовта е вяра- на всичко се надява и всичко търпи. Не гледа с очите, а с душата – приема те такъв, какъвто си, без претенции и предразсъдъци. Доверява ти се и те поглъща без да пита- неочаквано, спонтанно, дори стихийно, помитайки като буря в ясен ден целият ти свят, и го преобразява по неповторим начин, както само тя може. Разтапя ледове, преодолява разстояния, не търпи прегради. Любовта е странен огън- колкото по-далеч  си, толкова по-силно гори. А ти запали безпощадно моето сърце.

Питам се къде сбърках? Не мисля, че заслужих това. Но любовта е зеницата на човешкото чувство и въпреки това е толкова сляпа… Кара те да правиш неща, за които не си и подозирал. Сърцето не приема това, което разумът знае. Всяка вечер си лягах с красивите думи, с които ме лъжеше. Исках да бъда твоята роза, а ти да бъдеш моят малък принц. Пренебрегнах собствените си нужди, ти беше центърът на моята Вселена. Живеех в сън, от който не исках да се събуждам. Знаеше за безсънните ми нощи, за изплаканите сълзи. Знаеше колко болка се крие зад моята усмивка, знаеше, че всичко вътре в мен крещи. Сърцето ми все така пропуска удар като чуе нашата песен. Ти беше моят наркотик. Бях пристрастена към теб, всяка твоя дума се забиваше в сърцето ми като стрела. Поглеждах в дълбоките ти очи и откривах своето щастие. Поникнаха ми криле и пуснах корени с теб. Ти беше вятърът в косите ми, капките роса по прозореца ми. Пламъкът на моята свещ! Бе единствената звезда на моето небе! Никога не съм и никога не бих те предала, дори и след твоята измяна. Не съм и предполагала, че ще изрека по-силни думи от „обичам те“, но… Прощавам ти, любими!

С любов Д.

Ето какво пише за себе си Дамла Кемик

Казвам се Дамла Сезгин Кемик. Родена съм на 2 април, 2005 година в град Айтос, обл.Бургас. Уча в Средно училище “Никола Й. Вапцаров”- град Айтос, дванадесетокластничка съм в профил “Чужди езици” с интензивно изучаване на английски език. Занимавам се активно със спорт и изкуство от много ранна детска възраст. Рисувам откакто се помня. Бях сред 130-те наградени (от над 7000) в миналогодишното издание на Световния конкурс “Малък зограф”. Освен с рисуване, се занимавам и с писане, насърчена съм от моята учителка по български език и литература, г-жа Лиляна Тангарджиева. Взех участие в литературен конкурс за поезия “Изящното перо” в Чикаго, който е предназначен за писатели предимно над 20 години, и спечелих първо място. Спечелих и трето място в националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя“- 2023 г. в Чирпан. Друго мое отличие в сферата на литературата е 1-во място в конкурса “Георги Тодоров”-2023 г. в Мездра. Представих се отлично и в тазгодишното издание литературния конкурс по стихотворението “Любов и свобода”на Шандор Петьофи- гр.Разград. Преди няколко месеца започнах да пиша и разкази, като някои от тях вече са издадени в сборници. Чета много исторически романи и смятам, че това повлия много над творчеството ми и сюжетите в разказите ми. Освен на български, пиша и на английски език. Дълъг е списъкът с наградите и отличията ми от България и целия свят в сферата на литературата. Освен с рисуване и писане, се занимавам и със спорт, тенисистка съм, занимава се с танци още от ранна възраст, освен това тренирах и бойни изкуства.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВРЪЧИХА ЛИТЕРАТУРНИТЕ НАГРАДИ НА ИМЕТО НА ЯНАКИ ПЕТРОВ

На 4 септември бяха връчени наградите от първия литературен конкурс на името на големия поет Янаки Петров, починал на тази дата през 1999 г. Той е роден в с. Голямо Продължете да четете ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВРЪЧИХА ЛИТЕРАТУРНИТЕ НАГРАДИ НА ИМЕТО НА ЯНАКИ ПЕТРОВ