История на БПО

Сдружение “Бургаска писателска общност” е учредено на 24. 04. 2015 г. на Общо събрание на бургаските писателски дружества, клубове и свободни писатели. Организацията е вписана в регистъра за юридически лица с нестопанска цел. В нея членуват над 80 писатели и поети.

В началото председател на Сдружението е Роза Боянова, зам. председател Росен Друмев, секретар Милка Иванова, членове на УС: Елка Василева, Динко Динков и Георги Христов. Към обединението са избрани и Творчески съвет, Етична комисия и Ревизионна комисия.

На следващото събрание за председател е избран Росен Друмев, който остава на този пост в продължение на два мандата.

На 1. октомври 2015 г. в Бургас бе открит Дом на писателя на ул. Вола 1, предоставен с договор от Община Бургас на писателската общност. Към него бе обособен музеен кът “Насаме с Христо Фотев” с експонати, дарени от бургаски писатели, художници и приятели на поета.

Многофункционалната зала на Дома на писателя е място за представяне на нови книги, литературни четения, срещи с читатели, творческа работа с млади дарования. Тук почитателите на литературата могат да се срещнат с авторите на чаша кафе и да получат книга с автограф. Домът е гостоприемен за изяви на хора на изкуството от всички сфери, както и за гости от страната и чужбина.

Традиционните прояви на Сдружение Бургаска писателска общност се осъществяват с подкрепата на Община Бургас: Есенни литературни празници, Национален конкурс за поезия на името на Христо Фотев, Годишен преглед на литературната продукция, след който се връчват наградите на Община Бургас за литература – статуетка “Златен Пегас” и плакетите “Христо Фотев”, “Петко Росен” и “Пегас”.

На снимката: Дом на писателя, ул. “Вола” 1, където се помещава Бургаска писателска общност и се провеждат много от литературните събития в града.