“ШУМ ОТ РАЗЛИСТЕНИТЕ ДЪРВЕТА” от Елена Инджова

Вечерта се очертаваше  тиха, светла, спокойна. Звездите ярко осветяваха къщата, двора, асмата и прозорците. Светлината влизаше през тях и се отразяваше в огледалото, в което гледах лицето си. Почистената от тежкия грим част подчертаваше естественото ми излъчване. Кожата прозираше. Леки кръвоносни съдчета се подаваха и сочеха пътя  към други и други. Почистеното ми око позволяваше да видя пропитата истина, която се връщаше и се отразяваше в огледалния ми образ.

Където и да погледнеш окото повтаря онова, което си преживяла. Черната непочистена очна линия на другото прикрива всичко истинско в мен, крие несъвършенствата ми, говори за друга жена. Огледалото ме променя. Там, в ъгъла виждам черна точка и тя стои сякаш на лицето ми. Не, тя е точно на мястото си, но аз не съм. Отдръпвам се и се взирам в устните. Светлината ги прави по-розови, нищо че червилото е вече  изтрито. Малки, пухкави, но са като на мама, затова ги харесвам още повече. И сега сме две, застанали пред огледалото. Говорим си, докато аз изчиствам другата половина на лицето си и се  показва  това, с което съм се родила. Без грим, без червило и изкуствен блясък. Красива съм … и съм само на седемнадесет. И тръгвам  навътре към себе си.

И зашумяват листата и клоните на дървото, чувам тропот на конски копита. Виждам себе си, но всъщност това не съм аз, само приличам, може би защото нося нейни клетки.  Виждам се в други дрехи, лъхащи на друго време, на жито, расло под звуците на непознати за мен музикални инструменти. И виждам нея, в малкото селце, с бяла ленена дреха пристъпва боса в реката. Не я познавам, но усещам, че е тя – тази, която е в мен. Виждам как конник, носещ се върху черен жребец иска да я отвлече, а тя пищи, рита с крака, хапе ръцете му. Тя пада във водата, до нея пада той, непознатият конник, повален, окървавен, мъртъв, турската чалма потъва във водата.

– Живели! – вдигат пълни чаши сватбарите в село Тросунче, а очите им гледат страхливо към входната врата на двора.

Тя тръгва с него, спасителят. До час трябва да са напуснали родните домове и да се затворят в далечната пещера. Ще преживеят  трудни моменти, но ще оцелеят и ще се върнат с порасналите си синове отново след години, но той, спасителят, ще остане завинаги погребан до пещерата…

– Марко, снахата  ражда, палѝ огъня, водата да заври и извикай билкарката да ми помага!

– Тичам, майко…

Той е по-малкият й син. Влюбен. Красив, силен, наследил от предците си свободния дух и непримиримост към злото. Не разбира как стига до дървената къщурка, покрита със слама. Дворът е изпълнен с разхвърлени треви, тръни и загниващи плодове. Есента е дошла.

–  Тетке Ангела, ражда, моята жена ражда!

– Идвам – едрата жена изскача с кални ръце и мръсна престилка – измивам ръцете и тръгваме.

–  Детето идва трудно, от снощи не е добре…

–  Че откъде разбираш колко е трудно? Ти това на мен го остави, и на майка ти, що деца сме извадили на този свят. Вземи да ми оправиш после бурето, че я виж колко треви трябва да варя, да ги складирам.

Раждането тръгна, детето се роди в полунощ, на пълна луна и беше женско. И проплака точно както плачат всички деца, идвайки на непознато място, сред непознати лица. Болката след раждането беше непозната за билкарката и младата жена премина във вечността без да може да целуне детето си. В скута на младия мъж остана момиченцето, което той нарече Весела, напук на черната съдба, която ги преследваше от години, а може би от векове.

След месец си отиде и майката на Марко. Тя не искаше синът й да остава на това прокълнато място и преди сърцето й да спре благослови пътя му до далечна земя, сред  непознати хора. Не му каза, че до края на дните му няма да може да види отново  първородната си дъщеря. И издъхна.

Ромоленето на реката и малките палави рибки, привличат неудържимо момичето с гъсти дълги коси и тъжни очи. Небрежно облечено, със закърпени дрехи, то тича да поговори с единствените си приятели, палавите рибки. Те стават част от нейната история, вплетена в хрилете им, повтаряна ден след ден. Разказва за писмата от баща си, за своите братя, които често сънува, но не може да види лицата им. Плаче, а сълзите се сливат с водата и реката отвежда мечтите й до морето на Бургас, в което през лятото плуват нейните по-малки братя и сестра.

– Къде се пропиля това момиче? Искала да учи? Аз също исках някога, но времето тече, не съжалявам. Тя да гледа домакинската работа, добра отмяна ми е. Който трябва, той ще учи. Да си е седял Марко, да си я гледа, да си я изучи. Пари остави достатъчно за моите да има, нека те учат.

– Какво ще му кажа, ако се върне и види, че в слугиня си я превърнала, децата да ти гледа – опита се да успокои собствената съвест Никола, брата на Марко.

– Да се върне ли? Искал да си я вземе при него. Че то, виждаш война след война, кой ще го пусне? Първата световна и той на първа линия, нали чете писмото…?

И времето не спира своя ход, сменят се сезоните, годините.

–  Весела, търся Весела, тя ми е сестра, мъжът й е свещеник – тича по перона на гарата Никола и показва снимка на малко момиченце. Облечен е във военна униформа. Втората световна война, хората страхливо се озъртат, не разбират какво ги пита, той не е от този град, изглежда е чужденец. Престоят е само половин час. Но той трябва да я види, обещал е на баща си.

– Братчето ми – и тя го притиска силно, не иска да го пусне, а влакът тръгва и в ръцете й остава снимката на баща й, красив старец, с тъжни очи като нейните…

Присветват светлините от звездите в огледалото. Пречупват образа ми и улавям приликата между моите очи и тези на баща ми, на Марко и Весела, и усещам как пулсират в мен клетките на онази жена от далечното минало. И съм на седемнадесет…

И ще се влюбя в спасителя си, и ще продължа…

ПИСАТЕЛИТЕ АНТОН ДОНЧЕВ, АЛЕК ПОПОВ И НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ ОТКРИВАТ ЕСЕННИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ’22 В БУРГАС

Есента в Бургас е с кодово име литература, защото от 3 до 27 октомври ще се проведе двадесет и шестото издание на Есенните литературни празници. Това са дните, в които ценителите на писаното слово могат да се срещнат с интересни автори и да се запознаят с най-новите ѝм вдъхновения.

Инициативата се реализира от Бургаска писателска общност в партньорство с Община Бургас. Домакин на всички събития е Домът на писателя, с вход свободен.

Живият класик на българската литература академик Антон Дончев, автор на историческия епос „Време разделно”, ще бъде специален гост на откриването на литературните празници в морския град на 3 октомври, понеделник, от 18.00 часа. В празничната вечер ще се включат още майсторът на трагикомичния стил Алек Попов и големия поет, драматург и журналист Недялко Йорданов.

Модератор на събитието ще бъде бургаската поетеса Бина Калс.

Вижте пълната програма на тазгодишното издание на Есенните литературни празници:

3.10. (понеделник)

ОТКРИВАНЕ

С участието на Антон Дончев, Алек Попов, Недялко Йорданов и др.

Музика: Самуел Мануелян и Николай Райков – Gentlespirit

Водещ: Бина Калс

6.10. (четвъртък)

ЛИТЕРАТУРНА ПРЕМИЕРА

“Тайният код на Андерсен” – Тони Маркс

Представя: Румяна Емануилиду

7.10. (петък)

ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА

Водещ: Наталия Недялкова

10.10. (понеделник)

ПРАЗНИК НА ПРОЗАТА

Водещ: Слави Томов

11.10. (вторник)

ЛИТЕРАТУРНА ПРЕМИЕРА

„Мисия Истанбул“ роман от Мери Апос

Представя: Лилия Христова

Аксиния Михайлова гостува от 19 ч.

в Център за съвременно изкуство и

библиотека „Яворов“

12.10. (сряда), 16 ч.

СРЕЩА на Клуб „Млад преводач“

към Бургаска писателска общност

и ученици от Френската гимназия

с Аксиния Михайлова – поет и преводач

14.10. (петък)

АВТОРСКИ РЕЦИТАЛ

на Сашо Серафимов

от книгата „Натрупване на незнание“

17.10 (понеделник)

“Между комедията и трагедията”

ТВОРЧЕСКА СРЕЩА

с писателя Алек Попов

18.10. (вторник)

АВТОРСКИ РЕЦИТАЛ

на Иван Странджев

от книгата „Улици на тъгата“

19.10. (сряда)

ЛИТЕРАТУРНА ПРЕМИЕРА

„Хлъзгаво време“ от Янчо Михайлов

20.10. (четвъртък)

ПРАЗНИК НА ХУМОРА

Водещ: Николай Фенерски

21.10. (петък)

ЛИТЕРАТУРНА ПРЕМИЕРА

“Смъртта и Бог”

Творческа вечер с Владимир Левчев

 

24.10. (понеделник)

ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР

Михаил Неделчев на 80 години

25.10 (вторник)

ЛИТЕРАТУРНА ПРЕМИЕРА

„Обгорени съдби“

разкази от Иван Ванков

Представя: Михаил Неделчев

26.10. (сряда)

ЛИТЕРАТУРНА ПРЕМИЕРА

“Ето какво” – стихове от Елена Янева

Представя: Роза Боянова

27.10. (четвъртък)

ЛИТЕРАТУРНА ПРЕМИЕРА

„Преживелици. 30 стихотворения“

от Татяна Йотова

Представя: Веселин Веселинов

БУРГАСКИ ЛИТЕРАТОРИ ЩЕ ЧЕТАТ ПОЕЗИЯ В ДОМА НА ПИСАТЕЛЯ

Бургаски автори от различни генерации ще се включат във Вечерта на поезията. Събитието ще се състои на 7 октомври от 18, 00 часа в Дома на писателя в Бургас. Поетичната вечер Продължете да четете БУРГАСКИ ЛИТЕРАТОРИ ЩЕ ЧЕТАТ ПОЕЗИЯ В ДОМА НА ПИСАТЕЛЯ

ДУШАН ГОЙКОВ, СЪРБИЯ – Гърция, ИЗ „ТЪЖНИ ШАНСОНИ“

№ 1

тя
тъжно опакова зимните вещи в дрешника
опитва се да се сети
къде е изгубила миналата година
миналата година
която е първа и последна за много неща
той
облакътен на леглото
пише незначителни патетични стихове които чак не ги римува
а всъщност се опитва да се сети
как и къде по дяволите е изгубил миналата година
отива до прозореца пролет е
улицата е мрачна и вече няма онази златна светлина и дървени стълбове
онази светлина която ухае на пресен топъл хляб
и на зима
сещаш се че по някое време планирахме да пътуваме за париж
а все още не сме отпътували
заедно
казваш че кафето ти изстива
хубаво е да се пише поезия
винаги под ръката си имаш лист хартия върху който можеш да хвърлиш костилки от кнедли със сливи

 

№ 17

докато знамето от изкуствена коприна
пращи на вятъра
слушаме
залепени към бетон
предполагаме по навик

докато снимките
писмата
по джобовете
се напояват от влага

докато бавно догаря
цигарата
в очакване на вечерта
животът край нас кънти
разбива се

№ 33

лека нощ, мoи дами, лека нощ
краят на тази оперета се наближава

лека нощ, мои дами, лека нощ
отивам да спя
чист
без пластове грим
наслоени от години

лека нощ, мои дами, лека нощ
вяска от вас да ми беше подарила
по едно камъче тъга
трябваше да наема носач
за щастието
па било и радостта

надявам се и вие понякога да мислите така

лека нощ, мoи дами, лека нощ
не е минал и ден от живота ми
без да се сетя
поотделно
за всяка от вас

вашия мирис
очите
усмивката
гърдите
бедрата

вашите гласове

годините са ги превърнали в ангелски
хор
а с такава музика
прекрасно е да потънеш
в сън

лека нощ, мои дами, лека нощ

 

Превод: Наталия Недялкова

 

Душан Гойков (Белград, 1965) е радиорежисьор, драматург, поет, и писател. Основател и главен и отговорен редактор на литературно списание „Балкански књижевни гласник“. Генерален секретар на PEN Armãn. Учил е в Белград, Париж и Лондон. Завършил е школа за радиорежисура на BBC в Лондон през 1985 г. През 1970 г. е приет в Драматичното студио на Радио Белград и работи като диктор и актьор в детски предавания до 1980 г., когато се премества в Драматичната програма на Радио Белград. По това време работи и като актьор в КПГТ, Ателие 212, участва в предавания по телевизията, както и във филми. Режисира, пише и изпълнява музика за няколко театрални пиеси. Работи в радиото и телевизията. Създател и на драматичната програма на радио “Политика”, режисьор на повече от двеста и петдесет радиопиеси. Режисира пиеси от Есхил, Софокъл, Еврипид, Аристофан, Плавт, Теренций, Шекспир, Расин, Молиер, Чехов, Стриндберг, Нушич, Крлежа и много други. Създател на жанра “радиоесе”. Снима около петдесет телевизионни документални филма за историята на “Политика” и Белград. Пише на сърбохърватски, френски и английски. Превежда от няколко езика. Творбите му са публикувани в престижни издания както в родината му, така и в други страни. Носител на авторитетни награди.

НАТАША СОКОЛОВ, СЛОВЕНИЯ

ТИШИНА

 

Вятърът тихо спи

в левия джоб на облака,

тишината повлича крак.

Стрелката безсрамно се върти

върху циферблата.

Отдръпвам се в себе си.

Моето упорито отбягване

винаги има гримирани устни.

От каменната камбанария ехтят камбаните:

четвърт, половина, пълен кръг.

Вече не съм риба.

Вибрация съм на южния тропик.

Гранула на светеща тишина.

И за жалост – морски порой.

 

 

ОТВЪН СЪМ ПЕСЕН

 

Стаята от лявата страна

е заключена за чужденци.

Тя не е за ежедневието.

Убежището ми е там,

където магът е победил монахинята.

Акробат съм,

арабски жребец и Атина.

Осиновени от Вселената,

която раждам отново,

изплюта от змийска слюнка.

Завивам я в бял воал.

Кръщавам я между Марс и Венера.

Откъсва се от лявата гръд, задържа я

мрежата, която изплитам от хиляди крачки.

Не се осланя на никоя друга мрежа.

Дантелена люлка. Разлюлявам дантели.

Съществувам чрез отломки от думи.

Отвътре съм нереална. Отвън съм песен.

Превод: Наталия Недялкова

Наташа Соколов е родена през 1972 г. в Марибор, Словения. Поет, преводач, редактор и обществен деец. Добре позната като дългогодишен модератор на литературни вечери и срещи под наслов “Литературно такси” и ръководител на работилница за творческо писане за студенти. Инициатор на литературни фестивали, а също така и редица благотворителни акции. Носител на престижни литературни награди. Поезията на Наташа Соколов е преведена на повече от 15 езика, включително и на санскрит.

За „Емилиян Станев. Той и другите“ на Радка Пенчева от Владимир Шумелов

Георги Марков има едно есе, което се нарича „За приятелството“. В него той пише за този вид междуличностна връзка по принцип, без да я конкретизира. В този текст „литературните“ приятелства липсват. А знаем, че те съществуват, те са особено оцветени при отделните автори и сами по себе си говорят много на читателите, на литературните изследователи. Писателят е човек като останалите хора, но и различен като характер и талант, често егоцентрик и самовлюбен, и именно това прави тази междуличностна връзка особена и носеща друга информация. Г. Марков пише: „Голямата магия на приятелството за мен е в началото. Как то започва? Знам поводите за много приятелства, но никога не съм могъл да си обясня причината, поради която от толкова много лица, които ни обкръжават в качеството на наши съвременници, ние избираме някои от тях, които приближаваме до себе си и ги правим наши верни спътници за дълго време“.

В книгата си Радка Пенчева се опитва да открие разковничето на този въпрос, като го фокусира около личността и творчеството на Емилян Станев. Дълги години главен уредник на музея на писателя в родния му град, с няколко книги върху живота и творчеството му, тя отново ни завръща към сложната личност на Емилиян Станев изключително през документалните свидетелства на неговите приятели. И чрез критическо-есеистичните думи на писателя за творчеството на неговите приятели. Принципът на двойното огледало.

Приятелството е сложно нещо и както пише Г. Марков: „Всеки път, когато срещнете приятеля или приятелите, в каквото и положение да сте, вие изпитвате ободряващото чувство на топлота и сигурност. Някои хора се сприятеляват твърде бавно, процесът на приближаването им трае дълго време. Други стават приятели почти отведнъж, при първата среща, сякаш взаимно са се чакали. А трети хора цял живот се люшкат в съмнения дали наистина имат искрено приятелство“.

Но как върви това понятие, отнесено към личността на Емилиян Станев? В своите „Уводни думи“ Р. Пенчева пише: „В литературната анкета на проф. Ив. Сарандев с Емилиян Станев той говори, че не се е чувствал близък с други писатели. Може би само с Йордан Радичков. Все пак от ръкописния дневник на Надежда Станева ние научаваме за неговите контакти с други творци“. Приятелството предполага близост, доста други качества, които не всеки има, но несъмнено Емилиян Станев е контактен. В тази книга изплуват неговите близки контакти на битов признак – да цитираме отново уводните думи в книгата: „През 1970 г. държавата дава за ползване на Емилиян Станев вила в кв. „Бояна“ край София. Около него живеят и други писатели – Елисавета Багряна, Тодор Боров и др. Така се оформя т.нар. Боянска компания, в която влизат Елисавета Багряна и нейната приятелка Жана, Тодор Боров и съпругата му Харитина, Блага Димитрова и Йордан Василев, проф. П. Динеков, Бранко Георгиев, Ем. Станев и Н. Станева“. Интелектуалци, писатели, поети, критици от епохата на Народната република, но дали те са били приятели с Емилиян Станев? Тази сложна дилема до голяма степен е осветлена в отделните статии в основния раздел на книгата „Емилиян Станев и другите“. Тя събира статии на Р. Пенчева по различни поводи, разкриващи различни аспекти от съприкосновенията – творчески и интелектуални – на писателя с Елин Пелин, Димитър Талев, Димитър Димов, Чудомир, Елисавета Багряна, Петър Динеков, Йордан Радичков, Тодор Боров, Борис Делчев, Блага Димитрова, Стоян Каролев. Връзки, които доиграждат образи и надникват в творчески лаборатории, но едва ли можем всички да подведем под знаменателя приятелства, по-скоро вижте уточняващите подзаглавия след тирето на съответната двойка – „два художествени погледа върху дуализма“ (Ем. Станев и Елин Пелин), „духовно близки“ (Д. Талев и Ем. Станев), „едно интелектуално приятелство“ (Ем. Станев и Д. Димов), „богатство в многообразието“ (Ем. Станев и Чудомир), „документални свителства“ („за приятелството между Ем. Станев и Елисавета Багряна“), приятелството между Ем. Станев и П. Динеков (според Дневника на последния), „отново заедно“ (Ем. Станев и Радичков), „спомен за двама“ (Т. Боров и Ем. Станев), „едно сложно приятелство“ („Ем. Станев в оценките на Б. Делчев“), „творчески съприкосновения“ (Блага Димитрова и Ем. Станев), „приятелството между Емилиян Станев и Стоян Каролев“.

Това са единадесет статии за различни писатели и литературни критици от различни поколения и епохи и хронологично те засягат различни периоди от живота на Емилиян Станев, като тук слагаме и статиите на Емилиян Станев в Приложението за Чудомир (от 1937 г.), Димитър Талев (от 1957 г.), Димитър Димов (от 1966 г.) и Елин Пелин (от 1978 г.). Приложението е особено ценно за литературния изследовател и историк, защото обхваща метатекстове на писателя за писатели, които по един или друг начин са оказали влияние върху творчеството и възгледите му за живота и изкуството изобщо. Метапрепратките от приложението изграждат парелни междутекстови връзки със статиите от основния корпус на книгата „Емилиян Станев и другите“, което концептуализира цялата структура на сборника. Книгата надгражда информацията от сборника „Спомени за Емилиян Станев“ („ЛИК“, С., 2007), излязъл по повод 100-годишнината от рождението на писателя, с разширен обхват от имена и статии и хронологичен обхват на житейския и творчески път на Ем. Станев.

Голяма част от статиите почиват на документални свидетелства: записките на съпругата на писателя Надежда Станева, Дневниците на Чудомир, Петър Динеков, Борис Делчев, на Емилиян Станев, но също и писма, анкети, спомени. Съчетани с визуалния материал в края на книгата – факсимилета на документи, потретни и групови снимки на писатели и на Емилян Станев, те усилват документално-обективната тежест на книгата. По повод на предишни книги на Радка Пенчева, свързани с литературната история и критика и литературната архивистика, нееднократно съм изтъквал техните достойнства като важни национално-идеологически изследвания с допълващи корпуса на литературния персонализъм текстове, които продължават посоката да разчитат „литературата като жива памет“ (проф. Елка Константинова), стъпили върху стабилната основа на документа и архива и изпълнени с дълбок хуманистичен патос.

Мисля, че тази книга, издадена по повод 115-тата годишнина от рождението на Емилиян Станев, ще обогати критическия вклад към творчеството на писателя, но тя е и огледало за носталгията ни по един хуманистичен литературен проект на един от най-известните ни съвременни български писатели.

 

Радка Пенчева. Емилиян Станев. Той и другите. Изд. „Фабер“, В. Търново, 2022.

 

АПЛОДИСМЕНТИ ЗА БУРГАСКАТА ПОЕЗИЯ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ В СЪРБИЯ

Поети, писатели, литературни критици, музиканти от цял свят се включиха в 6-то издание на престижния литературен фестивал “Инджия Про Поет”. Литературният форум се проведе в дните от 8 до 13 септември в Сърбия. В него Продължете да четете АПЛОДИСМЕНТИ ЗА БУРГАСКАТА ПОЕЗИЯ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ В СЪРБИЯ

БУРГАСКАТА ПОЕТЕСА ЯНА ВЪЛЧЕВА С ПЪРВА НАГРАДА ОТ ПОЕТИЧЕН КОНКУРС

Церемония по награждаване на лауреатите в първото издание на националния поетичен конкурс „Майко моя – моя Богородице“ се проведе снощи в театър “Иван Димов”, гр. Продължете да четете БУРГАСКАТА ПОЕТЕСА ЯНА ВЪЛЧЕВА С ПЪРВА НАГРАДА ОТ ПОЕТИЧЕН КОНКУРС