Роза Боянова – председател на БПО: Домът  на писателя привлича все повече хора от всички възрасти

 

Интервю на Слави Томов с Роза Боянова – председател на Бургаска писателска общност и организатор на Международния литературен фестивал „Свято слово“ в Бургас.

1. Майските срещи на славянските творци “Свято слово” преминаха изключително успешно. Припомнете в едри щрихи за присъствието на участниците.

В 16-то издание на „Свято слово“, организирано от НЧ“ „Любен Каравелов 1940“, с партньорството на Бургаска писателска общност и Община Бургас, през тази година участваха поети от Полша, Чехия и Словения, както и писатели от Бургас, София, Шумен, Несебър и Айтос.
Алисия Мария Куберска е изтъкната полска поетеса с много международни награди и участия като жури и организатор на редица световни форуми, съставител е на антологии на поети от различни страни по света. Затова нейното мнение за организацията на нашия фестивал ни е толкова скъпо. Ето какво написа тя след завръщането си от „Свято слово“:
„Благодаря ти, Роза, че ме покани. Беше страхотен фестивал, перфектно организиран. Един от най-добрите в живота ми :)“
Агнешка Яжембовска е поет и фотограф с международен престиж. Нейните снимки с моменти от Международния фестивал в Бургас „Свято слово“ ще бъдат подредени с изложба, която ще бъде представена в Полша и у нас – в Бургас.
Във фоторепортажа си „Бургас обича поетите, поетите обичат Бургас“ Агнешка написа:
„Ако някой ме попита за фестивала “Свято слово”, бих отговорила, че организацията е перфектна. Изпипани са и най-малките детайли. Всички събития бяха на ниво. Нищо пропуснато, участниците бяха обгрижени, наситени с поезия, добри думи и доброта. Не без основание включвам Бургаския фестивал сред най-добрите, в които успях да участвам.“

Свято слово

Петер Андрей е поет и музикант от Словения, член на легендарните Lauženks от Nahkasl, които изпълняват своя микс от музикални балади и пародии и са част от „новата вълна“ в музиката. В дните на фестивала той бе неизменно с акустичната китара и акомпанираше по време на четенето на стихове в църквата Св. Йоан Кръстител в Несебър, изпълни свои авторски песни под небесния купол на Старата Митрополия, участва в рецитал-конкурса „Часът на поета“ на остров Св. Анастасия.
Мойца Андрей от Словения е преподавател по словенски език, поет и актьор. Пише за възрастни и деца. Стиховете ѝ са изпълнени с модерна лексика и новаторски образи. А с книгите си за деца поетесата доказва, че пропастта между света на зрелостта и света на детството не е толкова голяма и че може лесно да бъде преодоляна с помощта на поезията.
Бронислава Волкова от Чехия – една талантлива поетеса с трудна житейска съдба на емигрант, днес живее между САЩ и Чехия и работи като университетски преподавател. Тя бе представена в специална вечер в Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас с премиера на книгата ѝ на български език „Аз съм твоята съдба“ – стихове, подбор и превод Димитър Стефанов.
В рамките на фестивала имаше още една премиера – на младия български поет Веселин Веселинов. Той участва в МЛФ „Свято слово“ за втори път. Първият беше през 2018 година, когато получи специалната награда на организаторите на фестивала в Националния конкурс „Млад разказвач“ на името на Атанас Радойнов. През май той представи дебютната си поетична книга „Кънтя като мълчание“ с редактор, художник и рецензент, които срещна на фестивала „Свято слово“. Един пример за това как приятелствата по време на форума прерастват в творчески проекти и продължават във времето.
Останалите български участници бяха: Иван Ненков – поет и бард, автор на музика и текстове за песни от репертоара на изтъкнати изпълнители като Тони Димитрова, „Щурците“, НЛО и др. В дует с Живка Митова – поет и вокален педагог – те участваха в откриването на фестивала в Дом на писателя, както и на Рибарско селище „Ченгене скеле“ и на о. Св. Анастасия. В четенията участваха и поетите Бина Калс, Татяна Йотова, Димана Иванова, Яна Вълчева, Марин Маринов, Николай Петков, Антонин Горчев.
Иван Христов – миналогодишен участник в бургаския фестивал „Свято слово“ и тази година сложи свой акцент в програмата с изпълненията си на стихове и етномузика (кавал и глас). Негова е идеята да направим специално издание на фестивала, което да включва автори и гости, които искат отново да се върнат в Бургас и изживеят повторно фестивалните емоции.

2. В разгара на летния сезон сме, но събитията в Дом на писателя не спират. Какви ще бъдат по-важните събития, които ще могат да посетят почитателите на литературата? Ще продължи ли да расте интереса на все повече млади хора към литературния живот в  Бургас?

Месеците юни и юли са пълни с литературни събития.   Домът  на писателя привлича все повече хора от всички възрасти. Радваме се много, когато млади хора предпочетат да общуват с бургаските писатели. Такова бе четенето, инициирано от Младежкия омбудсман Александър  Апостолов и неговия заместник Стелла  Славова, ученици от ППМГ „ Акад. Н. Обрешков“, в което се включиха и утвърдени имена от Бургаска писателска общност. Преди дни Литературното общество към АЕГ „Гео Милев“ с ръководител Мариана Ведричкова проведе свое събитие с четене  в двора на Дом на писателя, на което награди най-активните си участници през годината. Вече трета година Роза Максимова публикува творби на млади творци от Бургас във вестник, сайт и  алманах със заглавие„ Музи в залива“. Националният конкурс „Млад разказвач“ за стипендия на името на Атанас Радойнов, който се организира от Сдружение Бургаска писателска общност, Община Бургас и семейство Радойнови става все по-популярен в страната.

Предстоят  две  юлски вечери на поезията и прозата на 14 и 28 юли, с участието на бургаски автори; интересна среща с творчеството на Роман Кисьов, който ще представи на 19 юли новата си стихосбирка „Насън и наяве“. За да ни гостува на 5 юли  с дебютната си творба „До капилярите на душата“ от  Лондон  пристига Татяна Даскалова.

Домът на писателя очаква през цялото лято бургазлии и гостите на града в прохладната си градина на „Кафе с автограф“.

3. От броени месеци БПО има и специален електронен сайт, на който се публикува не само цялата информация за предстоящи събития, но и  произведения на творци от Бургас, от страната и чужбина. Това според Вас разширява ли още повече писателската общност не само като институция, но и като присъствие?

Сайтът  „Бургаска писателска общност“ отваря допълнителни възможности за популяризиране на дейността на Сдружението и за творчески диалог със света, с времето, с многоезичието.

Той се превръща в хроника на богатия литературен живот в града, на наложилите се художествени  вкусове, документ на  днешното състояние на книжовността , същевременно е архив за биографии, книги, списание „Море“ и алманах „Бургас“, на грижата на Община Бургас за пишещите хора.

4. Как се съхранява у Вас желанието за литературна принадлежност към един кръг от приятели и съмишленици, творци, отдадени на „святото слово“?

Винаги съм търсила свое литературно общество, още от ученическите години. Отраснала съм в младежки и студентски литературни клубове. Когато дойдох да живея в Бургас станах част от Писателското дружество (тогава с председател Христо Фотев), сред учредителите съм на Сдружение Бургаска писателска общност.

Колкото и самотно занимание да е писането, споделянето има нужда от свое разбиращо общество. На младини имах късмет да живея сред приятели,  за които литературата беше обреченост и незабравена благословия.

Когато  човек започне да говори в минало време… значи се е отдалечил от младостта, от сега, т.е. остарява. Днес младостта ми е единствено в текста, който иска да е мъдър, но и по своему дързък и свободен, събуждащ други почерци. Разпознаваем, различен и модерен, но с истински жива плътност, пълнокръвие и смел растеж. Някога живях в общество на литературни приятелства с изградени естетики, за които най-важен беше текстът – трябваше да е вълнуващ и носещ своя неповторимост.

Наскоро ми попадна ръкописът на една рецензия („Сънят на поезията“) за моя книга на скъп приятел – Иван Карадочев . Подейства ми пречистващо. Бих искала да я споделя – като благодарност за истинското литературно приятелство, което имахме късмета да изживеем.