Днес се прощаваме с големия български писател Христо Карастоянов

Днес, 24 януари, в траурния парк на град Ямбол ще бъде погребан Христо Карастоянов. Който желае да го изпрати в последния му път, може да го направи от 15 часа. Бургаската писателска и читателска общност изказва съболезнования на близките на твореца.

Христо Карастоянов бе един от най-авторитетните български писатели през последните няколко десетилетия. Житейски и творчески, той е свързан и с Бургас. За кратко е работил в редакцията на литературното списание „Море“ под ръководството на Христо Фотев. Бил е сътрудник на вестник „Черноморски фар“.

Христо Карастоянов имаше близки взаимоотношения с мнозина бургаски писатели. За последно той гостува в града преди няколко месеца, по време на Есенни литературни празници’2023, за да представи най-новата си книга “Петият вагон и други истории. Малки романи за из път”.

*

Роден е на 22 февруари 1950 година в Тополовград. Учил е в Пловдив, но живееше и твореше в Ямбол. Христо Карастоянов написа десетки романи и сборници с разкази, които ще продължат да ни напомнят за него дълго след смъртта на тленното тяло.

Лека му пръст.