НА 19 ЮЛИ РОМАН КИСЬОВ ЩЕ ПРЕДСТАВИ В БУРГАС НОВАТА СИ КНИГА „НАСЪН И НАЯВЕ“

Роман Кисьов ще представи пред бургаската литературна общественост новата си книга „НАСЪН И НАЯВЕ“. Това ще се случи на 19.07.2022 г., от 18 часа, в Дома на писателя.

Книгата е издадена по проект с подкрепата на Министерството на културата в Издателство „Ерго“. Рецензенти са Марин Бодаков и Петър Чухов. Редактор: Мартин Христов. Художник е самият автор.

В новата си книга „Насън и наяве“ Роман Кисьов разказва истории, които зад обикновения си сюжет крият дълбок подтекст, а в паралелните състояния, които събуждат, издигат мостове, носещи друг смисъл на казаното. Поетичното и прозаичното съжителстват в странна симбиоза. Затова е трудно, а и ненужно да се търси жанрова определеност на текстовете, още повече че авторът сам ги определя като хибридни:

„В тази книга надграждам и доразвивам някои теми, идеи и послания, заложени в предходни мои книги, но различното и главното тук е хибридността – и като жанр (форма), и като съдържание – хибридност на състояния, образи, ситуации, времена и светове, хибридност между недоизказаното и категоричното, между „нормалността“ и „лудостта“, обичайното и необикновеното, между поезията и прозата (буквално и символично), детайла и обобщението, скритото (тайното) и явното (ясното), загадката и откровението, светлината и сянката, между „тук“ и „отвъд“, живот и смърт, между живота „насън“ и живота „наяве“.“

Роман Кисьов (р. 1962, Казанлък) e oтраснал в Русе. Завършил е Художествената гимназия в родния си град и Националната художествена академия в София, специалност живопис, в класа на акад. Светлин Русев. Твори в две направления – поезия и изобразителното изкуство. Има самостоятелни изложби в София, Виена, Берлин и Скопие и участия в групови изложби в България, Италия, Македония и САЩ, в международни пленери по живопис в Гърция и Македония. Илюстрирал e десетки книги на световни поети. По неговата поезия е заснет късометражният филм „Вратите на рая“ (БНТ, Телевизионен център – Русе, 1996, реж. Пенка Шопова).

Стиховете му са превеждани и публикувани на английски, френски, италиански, руски, румънски, нидерландски, датски, гръцки, турски, сръбски, хърватски, македонски, албански, арменски, грузински, китайски, иврит, арабски, хинди и бенгали.

Участвал е в престижни международни фестивали на световната поезия.

През 1995 г. получава Националната награда за поезия на ДИ „Христо Г. Данов“, Пловдив (за книгата „Вратите на рая“). През същата година му е присъдена и Наградата за култура и изкуство „Сексагинта приста“ – Русе.