В БУРГАС ОТБЕЛЯЗВАТ С ПОЕТИЧНО КАФЕНЕ ДНЕШНИЯ СВЕТОВЕН ДЕН НА ПОЕЗИЯТА

Днес, 21 март, бургаските писатели ще отбележат Световния ден на поезията с Поетично кафене. Домакин на събитието е Домът на писателя. Началото е от 18 часа.

“За всеки жив читател и всеки жив поет” – с този слоган от 1999 година всяка пролет на тази дата по инициативата на ЮНЕСКО се отбелязва Световният ден на поезията. Вече 15 години този празник се провежда в Бургас под егидата на областния управител. Тази година ще бъде открит от г-н Стойко Танков.

Събитието се организира от читалище „Любен Каравелов 1940“ и Бургаска писателска общност, със съдействието на Община Бургас и партньорството на Държавен куклен театър. В бургаското издание на Световния ден на поезията участват поети от всички поколения, почитатели на изящната словесност. Също и актьори, защото на тази дата се отбелязва още Международният ден на кукления театър.

За празничното настроение ще се погрижат Самира Алваш – пиано, Театрална школа „Усмивка“ с ръководител актрисата Румяна Кралева, Татяна Йотова – бард, преводачи и писатели от Бургаска писателска общност. Традиционният блиц конкурс за написване на творба по зададена в момента тема ще провокира творческите заложби на присъстващите.

Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия, да припомни на всички, че срещата с литературата е истинско тържество на духа. На събитието е добре дошъл всеки, който обича поезията и цветята.