Международен отзвук за антологията “Прекоткрити в словото”

Антологията „Преоткрити в словото“, в която бургаската поетеса и преводач Наталия Недялкова представи 42 автора от 15 държави, преведени от 9 езика вече се радва на висок международен успех. След серия публикации в Черна гора, днес е публикувано интервю с нашата колежка пред известната поетеса и журналистка Неда Гаврич от гр. Баня Лука, Република Сръбска (Босна и Херцеговина). Интервюто е публикувано в международния литературен портал
„Книжевна радионица Кордун“ (КРК). КРК е нестопанска и неправителствена благотворителна организация, основана през 2009 г. в град Уест Честър, недалеч от Филаделфия, Пенсилвания, САЩ, където се намира и до днес. Негов основател и собственик е писателят и филантроп Илия Шаула, родом от Кордун. КРК е специализирана в публикуването и популяризирането на произведения на балканското изкуство и култура в Америка и Европа, като за тази цел си сътрудничи с повече от двеста автори, издателства, асоциации и институции по целия свят. На дигиталните страници на КРК излизат знакови имена от съвременната балканска литература, този път фокусът е насочен към Бургас.
Информационният повод е излизането на преводаческата антология „Преоткрити в словото“, в него се засягат различни теми, свързани с литературата и способността й да направи света по добър, изкуството на превода, фестивалите като форма на активен творчески диалог. Единият от въпросите е свързан с актуалните тенденции в съвременния литературен живот, и каква е ситуацията в България и Бургас Наталия Недялкова с гордост посочва следното:
– Определено мога да кажа, че в България се радваме на изключително интензивен и динамичен литературен живот. Има приемственост между различни генерации, а все повече млади талантливи автори стъпват на литературната ни сцена. В града, в който живея и творя –Бургас, който се намира на Черно море и който е известен като град на рибарите и поетите, ние, писателите имаме огромна поддръжка в лицето на Общината. В града се провеждат много фестивали, в Бургас писателите си имат свой чудесен Дом, в който през цялата година има литературни четения и премиери. А ни гостуват и много автори, както от страната, така и от чужбина. Линкът към цялото интервю е:

https://www.literaryworkshopkordun.com/cirilica/strana/3707/neda-gavric-natalija-dimitrova-nedjalkova-umetnost-cini-svet-lepsim