Наталия Недялкова

В ТЪРСЕНЕ НА ИЗГУБЕНАТА ЗАПЕТАЯ

Представи си, че животът не е нищо повече от един учебник по граматика. Толкова много правила, толкова много изключения, че сто живота не стигат, за да ги научиш всички тези капани, завои, слепи улици в личната си словница и колективната буквеница.

Сякаш някакъв Одисей лавираш между морфологията и синтаксиса, като между Сцила и Харибда, вярвайки на красивата фраза, че който узнае истинското име, ще управлява същината на явлението. Ала Обетованата земя, онази прословута Итака, все така и не се мярка. Явно имената им изначално са изписани с правописна грешка върху пътната упътваща табела.

Вървиш нанякъде и се препъваш в препинателните знаци, превръщащи се в препятствия.

Иска се много воля и безразсъдство, за да се измъкнеш от отчайващата рамка на кавичките.

Иска се много пунктуалност, за да подредиш в пунктирна линия всички онези елементи от пунктуацията, та тиретата да се превърнат в онзи мост, който да те преведе над бездните на правописните канони.

Като фокусник, сблъскал се с монолитната непоклатимост на точката, опитваш да измъкнеш от черния цилиндър на фантазията си поне още две и да превърнеш точката в многоточие.

И накрая, сред морето от скоби, дефиси, удивителни, въпросителни и прочие елементи на графичната система, да намериш

Нейно Величество Запетаята.

Тя разделя и огражда.

Тя променя смисъла.

И като същинска кукичка улавя в морето на семантиката, не златната рибка, а направо трите кита, върху които ще се крепи

Твоята персонална граматика.

Автор: Наталия Недялкова

 

Наталия Дмитриевна Недялкова (псевдоним Прогресива ГЕОМЕТРИКУС) – писател, преводач, журналист. Родена през 1969 година. Завършила е „Славянска филология“ (полска) в СУ „Св. Климент Охридски“.  Член на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, зам. председател на Бургаска писателска общност.

Автор на стихосбирките „В театъра на сенките“ (2014 г.), „Перила към небето“ (2017 г.), „Онзи зад вратата“ (2019 г) и съавтор в двуезичния поетичен сборник с руската поетеса Валентина Сергеева „Там, за зимой“/“Там, след зимата“ (2016 г), „Стапица за поетски соништа“ (2021 г) и сборника с есеистична проза „Аз-ът, ер малък и безгласната буква“ (2021 г).

Литературни творби на Наталия Недялкова са преведени и публикувани в авторитетни издания в Сърбия, Черна Гора, Северна Македония, Русия, Полша, Албания, Румъния и др.