Слави Томов представя “Силата на ненасилието” на Джудит Бътлър

На 27 март, сряда, от 18.00 часа в Дома на писателя Слави Томов ще представи “Силата на ненасилието” от Джудит Бътлър. Входът е свободен.

Искаме да защитим ненасилието? Или оправданата употреба на насилие? Но първо, нека се разберем какво означават понятията „насилие“ и „ненасилие“? Уязвяващото говорене насилие ли е? Може би физическият бой и болката го дефинират? Икономическите структури дали упражняват насилие? Или само правоохранителните органи го излъчват и прилагат?

Ето че, етическият дебат се превръща в спор за дефиниции. И една от целите на тази книга е да покаже колко трудно е да се открият те – защото винаги обслужват политически интереси. Тъкмо конструирането на нова рамка за схващане на насилието е една от задачите тук. Етиката се среща с политическата философия и става видно как това се отразява и на нашето правене на политика, и на представата ни за това в създаването на какъв свят искаме да участваме.

Когато светът навсякъде изглежда като поле на насилие, задачата на ненасилието е да открие начин да се живее, при който насилието е спряно или укротено. Книгата твърди, че подобна позиция изисква критика на това, което се смята за реалност, особено във времена като днешните.

Джудит Бътлър цели и да усъвършенства политическия речник, с който се мисли за насилието и за съпротивата срещу него. Фройд, Бенямин, Фанон, Фуко, Балибар, Клайн … са сред авторите, с които страстно диалогизира за тази цел.
Ще приемем ли тезата й, че насилието срещу другите е насилие срещу самите нас?

Джудит Бътлър е световноизвестна теоретичка, „Максин Елиът“ професор в Университета на Калифорния, Бъркли.

Публикуването на тази книга е част от по-голям проект, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант 2022”.