82 поети кандидатстваха в конкурса “Христо Фотев” със 100 книги

Приключи приемът на книги за участие в престижния национален литературен конкурс „Христо Фотев“. Те са около 100, сътворени от 82 автори. Числата се разминават, тъй като някои поети са издали повече от една книга през последните 2 години и регламентът им позволява да кандидатстват с всяка от тях.

Премия от 4000 лева е приготвена за победителя в конкурса „Христо Фотев“. Това е един от най-високите финансови стимули за литературните творци у нас. Той съответства на високия ранг на конкурса, носещ името на знаковия български поет – бургаският Христо Фотев.

Освен победителя, още двама автори, избрани от журито, ще получат финансови награди. И двете ще са от по 1000 лева.

Конкурсът се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Сдружение „Бургаска писателска общност“, Съюза на българските писатели и Сдружението на български писатели. Той се провежда под патронажа на кмета Димитър Николов. Носителят на Националната награда „Христо Фотев“ се определя от седемчленно жури. Той получава парична премия, диплом от Община Бургас и пластика „Златно перо“ от Съюза на българските писатели. Наградите се връчват на рождения ден на Христо Фотев – 25 март.