Предстоящи събития в Дом на писателя

20 юни – премиера на дебютната стихосбирка на Мария Хинева “Нишки безсъние”. Представя Лилия Христова.
23 юни – премиера на стихосбирката “Ако мястото е време” от Александър Христов. Представя Роза Боянова.

На 23 и 24 юни са събитията по повод 80-годишнината на Симеон Димитров и 50 години творчески път –Изложба-живопис „На учителя с любов” с автор Илиян Иванов, прожекция на филма  „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” и спектакълът „Лазарица”.

Проявата се реализира от Община Бургас с партньорството на филиала на Националната художествена академия в града.

Три вълнуващи събития ще бележат културната програма на Бургас в края на юни. Те ще минат под знака на 80-годишния юбилей и творческия път от пет десетилетия на уважавания режисьор и почетен гражданин на Бургас Симеон Димитров.

Изложбата-живопис „На учителя с любов” е един от акцентите в културния афиш на Бургас на 23 юни. Експозицията ще представи творби на популярния в цял свят Илиян Иванов – художник, музикант и продуцент на номинирания за „Оскар” късометражен филм „Дълбоко усещане”. Именитият бургазлия ще престигне от Ню Йорк за да бъде специален гост на вечерта, посветена на юбиляра, която се реализира с негова инициатива. На официалното откриване, обявено за 18.30 часа в залата на Национална Художествена Академия – филиал Бургас /Магазия 1/ ще участват възпитаници на Симеон Димитров от различни поколения, които ще поздравят с творчеството си своя ментор.

Прожекцията на филма „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” ще представи личността на талантливия режисьор, поет и драматург Симеон Димитров на 24 юни, от 18.30 часа в залата на Културен дом НХК. Режисьор на пълнометражната лента е Росен Петров.

Спектакълът „Лазарица”, под режисурата на Симеон Димитров ще се играе на сцената на ДТ „Адриана Будевска” на 21 юни /вторник/ от 19.00 часа. В главната роля публиката ще види актьора Стоян Памуков.

Като режисьор в Драматичния театър „Адриана Будевска” Симеон Димитров поставя редица силни представления, оставили трайни следи в историята на българския театър. Благодарение на него през 2007 г. е създадена специалността „Актьорско майсторство” в НУМСИ „Панчо Владигеров”. Авторитетна школа за таланти с голямо бъдеще, не само на българската, но и на световната сцена, а сред учениците му са холивудската звезда Мария Бакалова и продуцентът Илиян Иванов. И двамата номинирани за престижната награда „Оскар” през 2021 година.