Вечер с поезията на Божана Славкова ще зарадва бургазлии на 8 май

Момичето, което покори света с поезията си и стана първата българка лауреат на международния поетичен конкурс “Мили Дуели” ще гостува в   Дома на писателя на 8 май от 18.00 часа. Тогава почитателите на лириката в Буегас ще могат да се  запознаят с талантливата Божана и да се насладят на стиховете и.
“Бургас и хората в него, изградиха поезията ми и тя е, такава каквато е, благодарение на тях.”, казва 19-годишната флейтиска.

Модератори на срещата ще бъдат поетесата Яна Вълчева и Диана Саватева, зам. – кмет “Култура и вероизповедание”, Община Бургас.

Божана е възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.
Първата и награда за стихотворение е от конкурс на Ротари клуб Бургас „Моят град, моят Бургас“ през 2016 г. Впоследствие печели множество отличия. Тези  с които се гордее най-много са:
• Национален литературен конкурс “Петя Дубарова”, Бургас, 2020 – Поощрение за поезия в Първа възрастова група и Специалната награда на в-к “24 часа” за поезия; 2021 – Трето място за поезия; 2022 – Трето място за поезия; 2023 – Второ място за поезия
• Национален ученически конкурс “Хвърчащо казано”, Бургас, 2020, Първо място в категория поезия и Второ място в категория есе
• Национален конкурс за поезия “…и мисля аз, че ти си Тя!”, Фондация “Яворов”, Чирпан, 2020 – трета награда, 2021 – втора награда, 2023 – първа награда
• Литературен конкурс на тема „Светулки в шепите на времето“, Клуб на дейците на културата „Нов живец“, Атина, Гърция, 2020, Първи места в раздел поезия и проза; плакет за принос в културния живот на българите в Гърция
• Конкурс „Малки поетики“, 2021 – Grand Prix в раздел литература
• „Искри“, БНР – лауреат на конкурса през 2020 и 2021
• Национален младежки конкурс „Веселин Ханчев“, Стара Загора, 2020, 2021,2022,2023 – поощрения
Мои стихотворения са публикувани в сборници на конкурси и уъркшопове. Поезията ми бива публикувана редовно в „Нова асоциална поезия“. Също така има публикации в литературното списание „Ах, Мария“, в мледежкото списание „WeMatter” и в редица уебсайтове.
Преди броени дни Божана  стана първият български победител в мащабния световен конкурс „Мили Дуели“, в който участваха 711 автори от 105 държави.
Освен с поезия се занимава и с музика, кино, визуални изкуства, театър и пърформанс.

Текст: Анелия Казакова