Писателка, чието име носи остров в архипелага Палмър – Гергана Лаптева, идва в Бургас

*Нейното име носи остров в архипелага Палмър – Антарктида, наименованието е дадено от Комисията по антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика.

Гергана Лаптева е съвременен български писател, автор на три пътеписа за Южна Америка и Антарктида, както и на романите “Монетата” (2020), “Божествен аромат” (2021), “Тайната от Апамея” (2022) и “Третият слой” (2023), базирани на реални събития и исторически факти. Жанрът, в който твори, е исторически трилър.

Писателката ще има литературна среща със своите почитатели в Бургас на 4 април /четвъртък/ от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Инициативата се осъществява по покана на Община Бургас.

Романите на Гергана са вдъхновени от действителни събития и актуални теми от нашето съвремие. Динамичното действие, завладяващ сюжет и емоционален стил на писане, бързо нареждат авторката сред любимите на българските читатели.

Книгите ѝ стъпват на богата документална основа, исторически и научни факти, за да ни пренесат назад във времето, разкривайки дълбоко пазени тайни и малко познати истории за известни личности и места.

Те срещат минало и настояще през погледа на писателя и пътешественика. Карат читателя да се докосне до красотата, вълнението и тръпката от едно пътуване към неизвестното, да усети по-добре онзи дух, подтиквал човека винаги да се стреми към новото, към достигането до непознати земи, към опознаването на чужди култури.

Гергана Лаптева е родена в София. Завършва Националното училище по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. Магистърската си степен защитава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Палеонтология” към Геолого-географски факултет. Работи в Българския антарктически институт – Национален оператор на дейността на Република България в Антарктида, с директор проф. дн Христо Пимпирев, като ръководител на отдел „Културна и административна дейност“. Участвала е в седем Национални антарктически експедиции. В периода 2007 – 2010 г. работи по съвместен геоморфоложки проект с учени от Университет на Лисабон. От 2011 г. е инициатор и изпълнител в редица „еко арт“ проекти (съвременна форма на изкуство, насочена към творене в синхрон с околната среда, създадено от артисти, които са загрижени за местни и глобални екологични ситуации, вярващи, че възстановяването на връзката на човека с природата е един от приоритетите за съвременното общество). Основател и координатор е на програмата ЕКОАНТАР на Българския антарктически институт, чиято цел е чрез изкуството в различните му форми да обърне внимание на необходимостта и отговорността да се грижи за антарктическото наследство и околната среда на нашата планета. Също така е инициатор на проектите Terra Australis Incognita (Непознатата южна земя), „Еко Антарктида“ и „Усещането Антарктида“. Името Лаптева носи остров в архипелага Палмърр – Антарктида. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика. Съставител е на алманаха „Непознатата южна земя – Terra Australis Incognita“, заедно с проф. Христо Пимпирев и проф. Любомир Иванов. Автор е на пътеписите „Посока юг – пътуване към Антарктида“ и „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“. През последните три години пише художествени романи, вдъхновени от действителни събития и актуални теми от нашето съвремие. Историите от книгите стъпват на богата документална основа, исторически и научни факти.

 

Текст:Анелия Казакова