Среща разговор с Диана Саватева ще се състои на 28 ноември в пловдивския клуб “Петното на Роршах”

Среща разговор с Диана Саватева и представяне на последната ѝ стихосбирка “Капка, изпреварила дъжд”.
модератор: Александър Секулов

Поезията на Диана Саватева е осъзнат, топъл човешки акт на изричане на общите ни радости и болки, на общочовешкото ни “право на илюзия”.
—–

“За мен това е книга за изпитанието да бъдем отвъд условностите на времето. За стремежа към дълбоко познание, което носи просветление, но и рани. За любовта – състоянието на непрогледна светлина, което извира от нас и прелива във всички измерения на живота”, споделя авторката.
* * *
Публичната екзекуция
и публичното помилване
са едно и също действие.

“Всяко стихотворение в новата поетична книга на Диана Саватева е капка, в която можем да видим холограмата на света. Гласът на авторката е философски и наблюдателен, но същевременно носещ любящата топлина на човек, притежаващ силата да благодари до безкрайност”, казва редакторът на книгата – Катерина Стойкова.

„Безкрайна поема“ е дълбоко дишане. Поемане на въздух с всички алвеоли, задържане до последно и издишване, докато усетиш напрежение в диафрагмата. Хронологичното начало е и това, което е и в книгата. Но идеята за поема се появи по-късно, с откритието, че „благодаря“ се предизвиква от различни, често контрастни преживявания.
Първото „благодаря“ е осъзнаване на ценността на изпитанието. Защото изпитанията са тези моменти, които разкриват и изграждат характера ни, които оцветяват живота ни. А любовта винаги е изпитание.
Завихрянето на един свят от образи около думата „благодаря“ подвежда, че това е апотеоз на позитивното мислене. „Безкрайна поема“ е метафоричната дреха на философията, че всичко в живота ни е свързано, че съществуват видими или невидими взаимодействия между хора, обекти, събития, които привидно принадлежат към различни светове, а всъщност са в една система.

„Благодаря за пробуждането на въздуха когато минаваш край мен
за априлския хлад който напомня че зимата не е отминала
и нищо не ни принадлежи дори и края й. За топлината
свита между думите преди изричането, за гласа – другото ти тяло
имащо ме повече понякога. Любов – бунт срещу гравитацията
Отвесът на чувствата е еднакво опасен нагоре и надолу “

Още от „Капка, изпреварила дъжд“ – на 28 ноември, 19 ч.
Пловдив, „Петното на Роршах“.

—–
Диана Саватева е завършила Българска филология и магистърска програма „Право на ЕС“.
Работила е като журналист в националния ежедневник “24 часа“, народен представител, хоноруван преподавател в БСУ, зам.-кмет по Култура, спорт и туризъм в община Бургас.
Участва в учредяването на Бургаската писателска общност през 2015 г.
Автор е на три поетични книги: „Памет за щастие“, „Градът – любовна карта“ и „Капка, изпреварила дъжд“ (ИК Знаци)
—–
Литературен салон Spirt & Spirit
Литературен фестивал Пловдив чете
ИК Знаци