Роза Боянова за “Дръвче зад прозореца” от Милка Стоянова

Роза Боянова  за

“Дръвче зад прозореца”, издателство “Знаци”, Бургас, 2023

на представянето на стихосбирката на Милка Стоянова

в Есенни литературни празници, Октомври, 2023

Дом на писателя Бургас

Между двете части на книгата “стои времето”, (“ах, времето в моите шепи сега”)  така е написала самата авторка Милка Стоянова за своята нова стихосбирка “Дръвче зад прозореца”.

Времето, дори, когато стои и не се движи, върши своята усърдна работа. Дори когато детето е вече пораснало, а младостта е застигната от “едно старо момиче”, поезията не остарява, а набира патина, става по-мъдра и многозначна –  тогава разбираме, че времето работи за поета.

Когато с времето поезията остарее и бръчките ѝ са повече от бръчките по лицето на автора – събужда други чувства – на съжаление, или поне съчувствие…

Времето  умее да показва кой е оцелял и кой не е. Или да доказва как тектсът е  изпреварил времето си, дочакал е да бъде оцененен и разбран, макар години след написването, и вече може да докосне мисълта и сетивата на четящия с истинската си сила. Такъв текст няма никога да остарее!

Хубаво е  да усетим, че тази вечер е “Време за поезия!”, или  да споделим: ”Много ми е поетично!”, можем дори да вдигнем наздравица: “Да живее поезията!”.

Радвам се, че го правим с Милка Стоянова.

Да ни е жива и здрава! Пожелавам щастливо далечно плаване на поетичните ѝ книги-кораби към “хоризонта от любов”, “към всичките посоки на света”!