Мариана Праматарова представя новата си книга LE PAROLE/ ДУМИТЕ на 16 октомври в Дома на писателя, от 18 часа

Мариана Праматарова представя новата си книга LE PAROLE/ ДУМИТЕ на 16 октомври в Дома на писателя, от 18 часа. Ще звучи поезия на пет езика – италиански, френски, немски, испански и английски. Преводачи на стихотворенията в новата й книга са Нели Казакова, Елена Велчева, Добрина Маринова, Иван Кехлибарев и Елиза Борисова. На кориците са картините на бургаския художник абстракционист Николай Иванов Николов – Мазаров.

Мариана Праматарова е доктор по културно-историческо наследство. Работила е като телевизионен журналист. Преди 30 години издава първата си стихосбирка „Магьосница”, втората й поетична книга „В паяжината” излиза през 1999 година, третата й книга с лирика е „Митологично и не съвсем” от 2012 г. Тя е автор на 15 книги – поезия, белетристика и публицистика. Нейни стихотворения са публикувани в сборници, алманаси, литературни вестници, списания и интернет сайтове у нас и в чужбина. По нейни стихотворения са създадени песни, които са звучали на финал на национални конкурси като „Бургас и морето”, „Сладкопойна чучулига” и други. Има награди от национални и международни поетични конкурси. Автор е на научно-документални филми и сценарии за спектакли.

В новата си поетична книга Le parole / Думите авторката продължава тенденцията на романтизма в българската любовна лирика и многопластовата изразност на чувствата.

Премиерата на книгата е част от Есенните литературни празници на Община Бургас.