Боян Ангелов, председател на СБП: Едни от най-стойностните писатели са родени в Бургас

Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели: Бургас е един знаков град за българската литература.

Съюзът на българските писатели и Лятна академия на изкуствата организират за пръв път изнесено юбилейно тържество по повод 110 години от основаването на Съюза на българските писатели.

На 20 юли от 19.00 ч. в Културен център „Морско казино“ в Бургас писателите от региона и от страната ще бъдат приветствани от Диана Саватева – зам.-кмет на Община Бургас, а юбилейното слово ще бъде дело на поета Боян Ангелов – председател на СБП. Проектът „Почит и пътища“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас, а в литературното четене ще се включат писателите от Бургас Ваньо Вълчев, Роза Боянова, Елка Василева, Росен Друмев, Наталия Недялкова, Стоян Георгиев, Мина Кръстева, Васил Люцканов, Милка Иванова, Динко Динков. Ще им партнират авторите от София и страната Ангел Симеонов, Анжела Димчева, Елисавета Шапкарева, Татяна Йотова, Петър К. Стойков, Йордан Пеев, Бистра Ангелова, Петър Хаджинаков, Боян Чимов, Стефан Личев и др.

Акцент в програмата ще бъде специалното участие на Недялко Йорданов, който винаги успява да вдъхнови публиката да го аплодира на крака.

Не изпускайте това поетично пътешествие, което ще поднесат съвременните поети на България.

Съюзът на българските писатели е създаден на 8 септември 1913 г. с пръв председател проф. Иван Андрейчин. Веднага след Първата световна война Иван Вазов приема предложението на ръководството на Съюза да стане Почетен председател. Оттогава до днес е възприето определението Вазовия съюз. В него в момента членуват около 850 съвременни автори от различни жанрове с различни политически убеждения и естетически виждания.

От СБП съобщават още, че официалното юбилейно тържество ще се състои на 16 ноември 2023 г. в София. Дотогавав редица градове на страната ще се организират подобни изнесени чествания.