БУРГАСКИ ТВОРЦИ ПРЕДСТАВЯТ ГРАДА НА ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТ В ЧЕРНА ГОРА

Четирима бургаски творци – Роза Боянова, Наталия Недялкова, Вили Колева и Николай Фенерски – ще представят морския град в международен литературен фестивал в Черна гора. Той ще се проведе в град Мойковац на 29 и 30 юли. В проявите на феста “Слова словенска” ще се включат близо 30 автори от Черна гора, България, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Румъния и Мароко. Това коментира директорът на фестивала – известният писател и журналист от Черна гора Родолюб Чорич.

Програмата предвижда литературни четения в уникалното селище Долината на поетите, Арена на поета, както и в Националния парк Дурмитор на брега на Забойското езеро.

Организатори на третото издание на феста са RTV Мойковац и НПО “Слова Словенска”. Проявата се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма и икономическото развитие на Черна гора, Община Мойковац, Туристическата организация Мойковац и Асоциацията на писателите на Черна гора.

Целта и мисията на фестивала е да разширява и обединява литературите на славянските страни, както да активизира сътрудничеството между писателите, да помага за популяризирането на творчеството им и да стимулира литературния обмен. Амбицията е този фестивал да се превърне в един от най-големите и значими литературни форуми в Югоизточна Европа, коментираха организаторите.