НОСИТЕЛЯТ НА „ОРФЕЕВ ВЕНЕЦ” ВАЛЕНТИН ДИШЕВ ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С БУРГАСКА ПУБЛИКА НА 6 ЮЛИ

Интересна среща очаква почитателите на словото в Бургас на 6 юли /четвъртък/. Тогава е запланувано гостуването на поета, журналист и носител на голямата награда „Орфеев венец” за 2023 г. Валентин Дишев.

Пред публиката в откритото арт пространство на Културен дом „НХК“ той ще представи най-новите си книги. Те носят интересните заглавия „Exodus”- имена и “Deixis“- значения. За поета обаче са обичайни, тъй като от дълги години го вълнуват.

„Exodus” препраща към изход от Библията и обобщава всички търсения в книгите и във всички добавки, а “Deixis“ е онази особена категория и понятие в езикознанието, която насочва към значенията на имената и местоименията и обръща погледа отново към първата книга от двутомника – „Exodus”.

Специален гост на събитието, което ще започне от 18.00 часа, ще бъде авторът и сценарист на анимационни филми Свилен Иванов. Той ще представи книгата си „На юг от устните на запад от морето”.

Валентин Дишев е поет, журналист, преподавател. Издал е над десет книги. Носител е на различни награди. Най-новата е „Орфеев венец“ от „Пловдив чете“. В биографията му са още Националната награда за поезия „Иван Николов“ през 2017 г. за книгата „И го живея“. Работи в БНР – Радио Благоевград. За предаването си „Страници“ е получил Националната награда „Христо Г. Данов“ за представяне на българската книга. Той е инициатор и един от създателите на проектите “Глоси”, ArsMedia, “Национален литературен фестивал “Глоси” (от 2010 “ArsMedia”), Академия Liber и др. Редактор-издател на списание “Глоси”, електронните мултимедийни списания за литература “Кръстопът” и DICTUM, Издателство “АРС”.

Свилен Иванов е роден във Варна. Завършва Френската гимназия, Българска филология в СУ и Приложен и корпоративен маркетинг в ИУ – Варна. Работи като учител по български език и литература, репортер в „Дарик радио“ и в. „Капитал“, а в момента е преподавател по маркетинг и комуникации в ИУ – Варна. Сценарист е на редица анимационни филми за деца („Лятото на Гъбелко“, „Любовна ръченица“, „Вълшебното копче“ и много други). Автор е на детската книжка “Загадките на млечния път”, както и на повече от 60 научни монографии, книги, учебници, статии и доклади. „На юг от устните, на запад от морето“ е дебютната му книга с поезия („Арс“, юни 2023 г.), с редактор Валентин Дишев.

Автор на текста: Анелия Казакова