За шестнадесети път Бургас ще бъде домакин на Международния литературен фестивал „СВЯТО СЛОВО“ – майски срещи на славянски творци

За шестнадесети път Бургас ще бъде домакин на Международния литературен фестивал „СВЯТО СЛОВО“ – майски срещи на славянски творци, организиран от Читалище „Любен Каравелов 1940“ с партньорството на Бургаската писателска общност. Фестивалът ще се открие на 25 май от 18.00 ч. в Дома на писателя – Бургас и ще продължи до 29 май.

От 2007 година до сега, в месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – Бургас посреща творци от славянски страни.

Срещите с над сто поети и писатели, художници, музиканти и актьори от Полша, Сърбия, Северна Македония, Украйна, Русия, Хърватия, Чехия, Черна гора, Словения и България се превърнаха в очаквани събития за бургаската творческа общност и гостите на града.

Тази година участници в Международния литературен фестивал са поети и бардове от четири славянски държави: Петер Андрей и Мойца Андрей – Словения, Алиция Мария Куберска, Агнешка Яжембовска – Полша, Бронислава Волкова – Чехия, и българските писатели Антонин Горчев – Шумен, Иван Ненков, Димана Иванова – София, Живка Митова – Несебър, Татяна Йотова – Айтос, Бина Калс, Яна Вълчева, Николай Петков и Марин Маринов – Бургас.

Програмата на фестивала включва литературни четения, творческо писане и блиц-конкурси, творческа среща с Клуб „Жени в науката“ и премиера на книгата „Кънтя като мълчание“ на Веселин Веселинов – миналогодишен участник в „Свято слово“ от наградата на читалище „Л. Каравелов 1940“ в конкурса „Млад разказвач“. Тя ще се състои на 26.05.2022 в конферентната зала на РБ „П. К. Яворов“ – Бургас.

Фестивалната програма ще представи на участниците културни обекти и вдъхновяващи забележителности в бургаския регион, като уникалния град-музей Несебър, Културно-туристическия център „Ченгене скеле“, вдъхновяващия остров Св. Анастасия, историческия комплекс „Акве Калиде“ и част от магичната Странджа планина.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Медийни партньори на фестивала – TV „Канал 0“, БНР Бургас, Общинско радио „Гласът на Бургас“.