Поезия от Иван С. Вълев

Нещо не е както трябва

Докато
следите от бутилките по масата
рисуват всички фази на луната,
усещам нещо липсва и друго е дошло,
но не е съвест, цвете или нож –
какво е
трябва ли да питам,
когато знам,
че отговорът носи бездни?

Последен сняг

Първата снежинка
от последния за годината сняг
прелита пред прозореца,
но ние няма да я видим,
затворени в хотелската стая
сред дима от цигарите в пепелника,
загледани в екрана на телевизора –
нашето студено слънце,
което скоро ще угасне
след красивия край
на късния филм.

Алхимия на любовта

На П.

Ти, който си извлякъл
толкова неща
от всичките си опити,
предай ми тайната
на твоята наука –
кога откриваш златото,
кога барута?

Животът е бира

Животът е бира:
сладък,
светъл,
газиран,
пенлив,
бързо се стича,
животът е бира, риба, обир, баир,
животът е бира –
бавно се стича,
мътен,
тъмен,
замайващ,
горчив,
животът е бира –
бутилката свършва
и остава накрая
един
етикет.

 

Продава се

апартамент
в края на града,
на последния етаж
на висок
олющен блок,
чийто плосък покрив
отдавна с нищо не напомня
площадка към звездите,
но казват,
че при ясно време
оттам се виждало
морето.

Иван С. Вълев е роден през 1984 година в град Сандански. Завършва Техническия университет в София като първите му две публикации са научни статии. Въпреки че работи в сферата на телекомуникациите и информационните технологии, музикалните и литературните му интереси довеждат до по-сериозни опити и в двете области – бас-китарист е в етно-рок групата „Гологан“ и съосновател на литературната рок-група „LaText“ с поета Петър Чухов, свирил е и в инди-рок бандата „Bears And Hunters“, както и в страничния проект „Homeovox“ на китариста на група „Остава“ Георги Георгиев.
Публикувал е хайку (в българо-унгарската хайку антология „Различна тишина” и Литературен вестник) и поезия в интернет изданията „Кръстопът“, Литературен клуб, Public Republic, Dictum, High View Art, Открита литература, Алманах Бургас, Литературен вестник, списание „Жената Днес“ и др.). Част от българо-немската антология „Сърцето на България”“, също така превеждан на английски и испански (като част от „Мостът“ – двуезична антология за съвременна колумбийска и българска поезия). Лауреат е на различни форуми, между които са националният конкурс „Петко и Пенчо Славейкови“ гр. Трявна, поетичният конкурс по случай 130 години от рождението на Сирак Скитник и 40 години от първата емисия на Радио Благоевград, както и националният конкурс за млади поети „Димитър Бояджиев“.
Стихосбирката „Завой“ е първата му книга, включваща стихотворения, публикувани в периодични издания и награждавани на различни конкурси и е отличена с голямата награда „Пегас“ за поезия на 46-тия националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ 2018 г., както и е номинирана за четвъртите годишни награди в раздел „Дебют“ на литературен клуб „Перото“. „Завой“ е издадена от ИК „Жанет 45“, като редактор на книгата е Петър Чухов, а корицата и художественото оформление са на поета Иво Рафаилов.