Две литературни премиери днес: “Възхвала на провинцията” и “Рицарят на доброто” очакват бургаската публика

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамите и “Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър Секулов.

Премиерата на книгата „Рицарят на доброто”  ще се състои от 17.30 часа в зала „Петя Дубарова“ на  Културен център „Морско казино“. Публиката ще се срещне лично с авторите Олга Маркова и Момчил Карамитев, синът на легендарния актьор. Те ще разкажат интересни моменти, свързани с творческия процес и за личността на Апостол Карамитев, оставила ярка диря в българското театрално и филмово изкуство.

Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той винаги е бил в светлината на прожекторите и в сърцата на хората. Театралното и филмовото изкуство, което е оставил след себе си, е подсигурило мястото му в народната памет и в златната филмотека на българското кино. Но дори подобни великани в света на изкуството, на първо място, са прости хора. Тази книга ни дава възможност да надзърнем в неговия личен свят и да се запознаем с човека зад легендата. Да вдигнем завесата и да се насладим на представлението на живота на един от последните големи рицари на доброто.

Благодарение на своята концентрирана образност и неповторима творческа  енергия Александър Секулов вече има своя запазена територия на българската културната сцена. Бургаската премиерата на последното му книжно изкушение „Възхвала на провинцията” ще се състои от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, залата на етаж 4.

Сценарист, драматург, писател, поет той съчетава еднакво добре различни пластове на културата и езика с такава динамика, експлозивен колорит и индивидуалност , че  трудно може да остане незабелязан от взискателния читател. Най-новата му книга с фрагменти  предлага трансформиращ препрочит на символичните и философки търсения, лежащи в основата на времето и пространството, частици вселена с късчета душа, обединени от неговия търсещ вътрешен глас.

Ефектното заглавие “Възхвала на провинцията” е много по-дълбоко, отколкото изглежда на пръв поглед, някак подсказва ,че читателят ще  намери онзи център, място към който всеки се стреми, но винаги остава извън реалното… или пък не. Между кориците на книгата ще открием белетристични форми, създавани по различни поводи;  остроумна есеистична проза; блестящи малки текстове, философски прозрения; спомени и афоризми.

Модератор на срещата ще бъде поетът и журналист Диана Саватева, зам.-кмет с ресор “Култура и вероизповедание”.