Център АЛЕФ дава старт на XI Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

От днес изкушените от литературата, киното и историята млади хора могат да дадат полет на своето въображение и да участват в конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Център за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ дава старт на поредното издание на своята дългогодишна инициатива. Във времена, в които на много места по света се водят войни и човешкият живот все повече се обезстойностява, организаторите вярват, че чрез тази надпревара ще възпитат в подрастващите  ценности като хуманизъм, съпричастност и човеколюбие,

За да участват в конкурса, младите авторите трябва да се пренесат във времето на Холокоста и да сътворят литературен или видео разказ, в които да насочат вниманието си към еврейското население в България преди 80 години. Да опишат тревожните събития в очакване на депортацията на евреите към нацистките лагери на смъртта, както и съпротивата и помощта на достойни българи, довела до безпрецедентния акт на тяхното спасяване. Със средствата на художествената литература или с похватите на киното  – чрез видео разказ, заснет с телефон или любителска камера, учениците ще трябва да представят чрез конкретна история тревожното време от Втората световна война и смелостта на достойни българи – спасители. Разкази, които се основават на историческа конкретика ще се разглеждат с предимство. Журито високо ще оцени изследователския дух на авторите – издирване на очевидци или техни наследници, както и творческото пресъздаване на техните спомени.

За видео разказите се препоръчва да съдържат някой от следните елементи: индивидуални спомени, интервю по темата, документиране на лична история, видео разказ на места, където са се развили драматични събития по време на Холокоста, флашмоб, артистични възстановки, сценично разиграване на сюжети по темата и др.

Спомоществователи на конкурса са Община Бургас, Министерството на образованието и науката,  Министерство на културата, Министерство на външните работи, Национален Дворец на децата, Посолство на държавата Израел в България, Полски институт в София, Посолства на Словакия, Австрия, Полша и Германия и множество корпоративни и частни дарители и спомоществователи. Медийни партньори са БТА и bivol.bg

Право на участие имат учениците от България, Европа и Израел от 15 до 19 години.

Участниците трябва да представят художествен  разказ на родния език на кандидата, написан специално за този конкурс, непубликуван и неучаствал в други конкурси. Кандидатите, подготвили видео разказ трябва да го изпратят на български език или на родния си език, но със субтитри на английски език.

Всеки участник се представя само с една творба.

Обемът на художествените разкази трябва да бъде до 4 компютърни страници, шрифт Times New Roman, 12 пункта.

Изискването за видео разказ, заснет с телефон или любителска камера, е да е с времетраене до 5 минути.

Конкурсните материали се изпращат на имейл адреса на организаторите  center.alef@gmail.com.  Участниците задължително посочват трите си имена, кратка визитка, пълен адрес за кореспонденция, телефонен номер  и e-mail за връзка.

Крайният срок за получаване на творбите е 1 февруари 2024 година.

Творбите ще бъдат оценявани от жури в международен състав. Журито ще номинира 30 най-добри участници от България и чужбина. Номинираните ще бъдат обявени на сайта на организаторите www.alef-bg.org до 1- ви април 2024 година.

На церемонията по награждаване през юни 2024 година в Бургас, България, ще бъдат поканени всички номинирани, на разноски на организаторите.

Освен това Център АЛЕФ за поредна година ще покани напълно безплатно всички номинирани да участват в 3-дневния Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”  в Бургас, България, през юни 2024 г. Младите творци ще се включат в работилниците по творческо писане с видни писатели и историци като Георги Бърдаров, Мария Касимова – Моасе, Кристофър Бъкстън и други. В програмата на фестивала ще бъдат включени прожекции на филми, посветени на Холокоста и уникалното спасяване на българските евреи, представяне на книги, изложби, литературни четения и други.

И тази година организаторите са осигурили парични награди и грамоти за най-добре представилите се автори. Участниците от България, класирали се на І, ІІ и ІІІ място, ще имат възможност да получат целогодишни държавни стипендии.

Наградените разкази ще бъдат публикувани през 2024 г. в самостоятелен сборник, издание на Център АЛЕФ, както и на сайта www.alef-bg.org.

Резултатите за крайното класиране ще бъдат обявени на тържествена церемония по награждаване в Бургас през  юни 2024 година.

*Организаторите си запазват правото на промени