ОРГАНИЗИРАТ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ИМЕТО НА ЯНАКИ ПЕТРОВ

Първи национален литературен конкурс на името на Янаки Петров организира Община Средец. Той ще се проведе в две категории – поезия и кратка проза. Жури, чийто състав ще бъде обявен по-късно, ще определи отличените. По 20 ще са номинираните творби в двете категории, те ще бъдат публикувани с финансовото участие на Общината. 20-те творби ще бъдат издадени в специален алманах на издателство „Труд“. Общият награден фонд е 2700 лв.

Награждаването ще стане на 4 септември – датата, на която е починал поетът. За деня са предвидени литературно четене, почитане на паметта на писателя и други.

Янаки Петров, познат още като Чичо Чичопей, е роден в с. Голямо Буково. Автор е на множество книги за деца, негови стихове вече влязоха в читанките на подраставащите. Янаки Петров е работил като зам.-глав. редактор на култовия бургаски алманах “Море” по времето, когато главен редактор е Христо Фотев. Благодарение на него в “Море” дебютират множество бургаски автори, между тях Диана Саватева, Петьо Пейчев, Иван Сухиванов, Катерина Стойкова, Красимир Пашов и др.

Тук ще откриете още информация за конкурса:

https://sredets.bg/obiavi-i-saobshteniia/natcionalen-konkurs-za-literatura-ianaki-petrov-gr-sredetc/