ПИСАТЕЛКАТА НЕДА АНТОНОВА ЩЕ ПРЕДСТАВИ „ЕЛЕГИЯ” В БУРГАС

* Единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“ с премиера в Центъра за съвременно изкуство и библиотека

На 16 май предстои творческа среща с писателката Неда Антонова в Бургас. Романът „Елегия“ ще бъде представен лично от нея от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Неда Антонова е автор на значими исторически романи като „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима“ ( Ботев и Венета – Баладата на века), „Първият след бога“ – за Васил Левски, „Безмълвие“ (за греховната младост на Паисий Хилендарски).

Неда Антонова е автор на повече от 25 книги. Нейни романи са преведени на френски, руски, чешки и полски. Тя е и единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“.

Авторката споделя, че забелязва напоследък нарастващ интерес на българите към художествени разкази за собствената ни история. Най-новият й роман „Елегия“, издателство „Хермес“, е с подзаглавие „Когато баща ти е цар“. Това е роман за живота на княгиня Кера Тамара и Людмила Живкова. Две жени, които са разделени от шест века. Това е роман за властта. За опиянението от нея, за гибелната ѝ похот и светлата сила, когато е в името на доброто. Това е роман за силата на родовата кръв, за миналото и бъдещето. Това е роман и за любовта. Две жени на върха на историческата пирамида. Едната е княгиня от царски род, другата е дъщеря на своето време. Между тях – 600 години. И двете имат власт, слава и пари. И на двете душите им са самотни. И те търсят на какво да посветят живота си. Пред едната цялото Търновско царство пада на колене и я изпраща в шатрата на султан Мурад. Другата сама принася живота си в жертва за доброто име на България пред света. Накрая и двете намират любовта – макар и по най-невъзможния начин. А после народът ги изпраща горко оплакани и ги съхранява завинаги в митовете и в спомените си.

Автор:Анелия Казакова