НОСИТЕЛКАТА НА НАГРАДАТА „ХРИСТО ФОТЕВ” – ЦВЕТА ДЕЛЧЕВА, ЩЕ ПРЕДСТАВИ ВЪЛНУВАЩИЯ РОМАН „ЦЯЛО ТЯЛО” В БУРГАС

Отличената със специалната награда на името на Иван Николов през 2019 година и с голямата награда на името на Христо Фотев през 2020 година – Цвета Делчева, ще представи новата си книга „Цяло тяло” в Бургас.

Премиерата ще се състои в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на 18 май от 18.00 часа , зала етаж 4.

„Цяло тяло” е съвременен криминално-психологически роман, в който се разискват 16 версии за едно престъпление, от които всяка една може да бъде колкото вероятната, толкова и невероятна.

Човек може да бъде убит два пъти, ако бъде убита и паметта за него. Хора от различни поколения, социални слоеве и професии се опитват да разкрият истината за една смърт, но и да се спасят от терзанията на вината. Техните свидетелства, изградени през темите за тялото и киното, обясняват много повече тях самите и възлагат разследването на читателя.

Цвета Делчева е юрист по образование и автор на шест книги с поезия “Отвъд предела” (Пан, 1992), “Изрядна нощ” (Свободно поетическо общество, 1995), “Слънцето си е на мястото” (Аквариум Средиземноморие, 2000), “За градовете и нещата” (Стигмати, 2004), “Краят на лятото, вечността” (Стигмати, 2006) и “Отворени възможности” (Ерго, 2019). Последните три от тях са преведени съответно на френски, немски и испански език и са издадени във Франция (2006), Австрия (2012) и Чили (2022). Делчева е автор и на два романа – “Реконструкция” (Сиела, 2010), с второ преработено издание в електронно изд. “Литернет” (2016), и “Скъпи непознати” (Ерго, 2015).

Има отличия от литературни конкурси за поезия и номинации за наградата „Хеликон“ за нова българска художествена проза за „За градовете и нещата” и „Реконструкция”, както и номинация за Годишната награда на портал „Култура за Скъпи непознати“. Последната ѝ книга с поезия – „Отворени възможности”, е отличена със специалната награда на името на Иван Николов през 2019 година и с голямата награда на името на Христо Фотев през 2020 година.

Автор: Анелия Казакова