ДВАМА КРИТИЦИ ОЧАКВАТ НОВИТЕ КНИГИ ОТ БУРГАСКИ АВТОРИ, СРОКЪТ Е ДО 31 ОКТОМВРИ

Остават няколко дни до крайния срок, 31 октомври (понеделник), в който бургаските автори могат да изпращат произведенията си за участие в традиционния Годишен преглед на литературната продукция. Той се провежда в навечерието на празника на града – Никулден.

Бургаски автори, издали книги в периода ноември 2021 – октомври 2022 г., желаещи да участват в Годишния преглед на литературната продукция, могат да изпратят по 1 брой от своите книги до критиците: проф. Кирил Топалов за проза и доц. Юлиан Жилиев за поезия. По-подробна информация могат да получат в Дом на писателя Бургас, Кафе с автограф, ул. „Вола“ 1, или в отдел „Култура“ на ул. „Шейново“24, ет. 3, тел. 056 827 085.

Традиционният Годишен преглед на литературната продукция на бургаски автори, организиран от Сдружение „Бургаска писателска общност“ и Община Бургас, ще се състои на 2.12.2022 г. в Дом на писателя на ул. „Вола“ 1. Той ще бъде открит в 10.00 часа с доклад за прозата, представен от проф. Кирил Топалов – преподавател възрожденска литература в СУ „Св. Климент Охридски“, а от 14.00 часа доклад за поезията ще изнесе доц. Юлиан Жилиев, литературен критик и преподавател по българска литература в Технически университет София. След приключване на експозетата, публиката ще може да постави въпроси пред критиците и да се пристъпи към дискусия и разисквания по докладите.

Финалът на литературната година е церемонията по връчване на Годишните литературни награди на Община Бургас. Тя ще започне от 18.00 часа във фоайето на Държавна опера Бургас. Наградите са плакет „Христо Фотев“ за поезия и плакет „Петко Росен“ за проза.

Ще бъдат връчени и две национални награди на Община Бургас – плакет „Пегас“ в областта на поезията, белетристиката и литературна критика през настоящата година и голямата награда – пластиката „Златен пегас“, която е за творци с принос в националния литературен живот.

Първият плакет „Пегас“ е получен през 1993 г. от Керана Ангелова – за проза, а на следващата 1994 година Христо Фотев става първият носител на отличието „Златен пегас“.

Статуетката и плакетите са изработени от художника Ненчо Русев и са съпроводени с диплом и парична премия. Наградите се връчват от кмета на Бургас Димитър Николов.