“Златна значка на Шумен” за поетесата Роза Боянова

Роза Боянова да бъде удостоена със „Златната значка на Шумен” за цялостно творчество – гласуваха с пълно мнозинство на последната сесия на Общински съвет в Шумен.
Това бе съобщено на творческа среща с поетесата в РБ „Стилиян Чилингиров“ в Шумен от общинските съветници д-р Владимир Йолов и Николай Калев, който е и председател на Славянското дружество в града и модератор на вечерта.
В Шумен Роза Боянова създава Литературно студио за творческа работа с деца „Камбанка“ през 1979 г., живее тук, когато издава първата си поетична книга „Жадна вода“ (1984), същата година излиза и първият сборник с литературни творби и рисунки на деца „Детството наднича плахо“ (с предговор от поета Иван Цанев). Творческата работа с деца продължава заедно с Красимир Кунчев – заедно издават книгите с детски литературни творби „Вълшебни капки“ и „Детски пегас“, а издателство „Народна младеж“ публикува „Литературни игри с децата“, 1988 г., в която Р. Боянова и Кр. Кунчев проследяват творческия процес при най-малките техни шуменски възпитаници.
В срещата, с която стартира месецът на книгата в Шумен, взеха участие още проф. Росица Йорданова – културолог и Вили Колева – художник.
В словото си проф. Росица Йорданова говори за своеобразния триптих „Ескизи към портрети на писатели“ (сборник с рецензии на Роза Боянова), „Щрихи към портрета на една поетеса“ (сборникът с отзиви, есета и рецензии за поетесата, със съставител Р. Йорданова) и третата – „Поетичната школа на Р. Боянова“, която предстои да бъде издадена.
Вили Колева – художник на новата книга на Р. Боянова „Писано върху вода“ и арт педагог разкри тайни от работата на творческия им тандем с бургаските деца поети и художници, сподели за успехите в дългогодишните проекти и пленери, за публикуването на самостоятелни книги на порасналите „митични птици“.
Проф. Младен Енчев направи задълбочен анализ на представените книги и продължи темата за културната памет, съхранена в тези издания. Проследи развитието на метафоричното писане на Роза Боянова от смелата ѝ младост до успокоената мъдрост в последната ѝ поетична книга „Писано върху вода“.