Литературно студио “Митични птици” чества 30-годишнина с три литературни премиери

С три литературни премиери в Дома на писателя ще бъдат отбелязани 30 години от създаването на студио „Митични птици“ към читалище „Любен Каравелов 1940“. С помощта на читалището и литературни меценати Роза Боянова, като съставител и редактор издава 17 сборника с творчество на деца, а с нейна подкрепа порасналите автори издават 19 свои дебютни книги.

На 18.12.2023 г. (понеделник) от 18 часа в Дом на писателя Бургас проф. д-р Росица Йорданова ще представи книгата „Щрихи към портрета на една поетеса. Сборник с рецензии, отзиви, есета за Роза Боянова“. Част от рецензиите са за поетичните сборници на бургаските деца, творили в литературното студио „Митични птици“.

На следващия ден /19.12., вторник/ от 18.00 часа бургаският поет Иван Брегов, който е бил част от младото поетично общество, ще представи четвъртата си книга със стихове „И сърцето тренира своята смърт“.

В сряда /20.12./ от 18.00 часа настоящи и пораснали творци от „Митични птици“ ще участват в премиерата на новия поетичен сборник „Брегове с криле“. Сборникът включва най-доброто, написано през годините, с което младите бургаски творци заявят мястото си в най-новата българска литература.

През 1993 г. по покана на тогавашния секретар на читалището Дора Стойкова поетесата Роза Боянова създава студио за творческо писане с деца. С годините то се утвърждава като арт общество, в което малките си „играят с метафори“, а по-големите общуват чрез поезията, изграждат литературния си вкус, създават литературни приятелства за цял живот.