Д. Саватева: Бургаската писателска общност има капацитет да създаде един от най-престижните електронни форуми за литература

На снимката: Диана Саватева на събитие в двора на писателския дом заедно с композитора Стефан Диомов, оперната певица Людмила Михайлова, писателите Теменуга Захариева и Слави Томов.

Бургаските литературни творци от дълго време имат активно присъствие в онлайн пространството – публикуват в електронни сайтове – български и международни, имат свои профили във фейсбук, в които споделят новини от литературния живот и художествени текстове.

Но създаването и поддържането на сайт на Сдружение „Бургаска писателска общност“ е качествено нова стъпка към пълноценно функциониране на общността, което е невъзможно, без отварянето към новите технологии.

Сайтът има сериозна задача – от една страна да събере в електронната си памет фактологически коректна и добре подредена информация за развитието на съвременната бургаска литература поне век назад, от друга – да привлече с качествено и разнообразно съдържание младата публика.

Като сдружение бургаската писателска общност има кратка история, но всички ние, които сме част от нея, както и културните среди в града ни са наясно – тя е наследник на литературни традиции с дълбок корен и отчитането на тази приемственост в съдържанието на сайта не е само проява на почтеност и историческа коректност, но и условие за добрата му перспектива.

От друга страна – отварянето на писателската общност към интернет пространството е огромна възможност тя да бъде припозната като желано пространство от нова среди – и автори, и ценители на литературата, които по една или друга причина са оставали пред стените на Писателския дом и не са разгръщали списание „Море“.

Предстоят месеци системна работа, преди да се видят първите резултати. Безпристрастна преценка на творби, контакти с изявени автори, чрез които сайтът да се легитимира, подготовка на интересни текстове, които трябва да се публикуват по предварително изготвена схема – както е във всяко сериозно издание. И още поредица стъпки, преди новата платформа да заплува в свои води. Но това е правилната посока и Бургаската писателска общност има сили и капацитет да създаде един от най-четените и престижни електронни форуми за литература. Пожелавам упоритост, енергия и професионална прецизност на екипа!

Диана Саватева – заместник-кмет по култура, туризъм и спорт в Община Бургас, един от учредителите на Бургаска писателска общност, поетеса