УЧРЕДЯВАТ КЛУБ “МЛАД ПРЕВОДАЧ В БУРГАС”

Клуб “Млад преводач” към Бургаска писателска общност ще бъде учреден в Бургас. Събитието ще се състои на 12 август, от 16,00 часа в Дома на писателя в морския град. Инициативата за учредяването на Клуба е на Председателя и Зам. председателя на БПО – Роза Боянова и Наталия Недялкова с активната подкрепа на Съюза на преводачите в България. За събитието се очакват негови официални представители  – д-р Сабина Павлова – лингвист и лексикограф, теоретик и историк на превода, и секретарят на Съюза доц. Невена Панова.

Изкуството на превода е един от акцентите в творческата работа на Бургаска писателска общност и в неговата международна дейност. В литературния календар на Бургас традиционно присъстват тематични вечери, в които бургаски творци се изявяват и като преводачи –това са литературните четения “Намерени в превода”, “Поетични мостове” , международния литературен фестивал “Майски срещи на славянските творци Свято слово”, международния конкурс “Изкуство против дрогата” и др.

Благодарение на преводаческата дейност са издадени антологии и книги, чрез които се популяризира творчеството както на бургаски автори извън границите на България, така и на съвременни творци от чужбина.

Основната идеята за учредяването на клуба “Млад преводач” е към този вид творческа дейност да бъдат привлечени ученици от бургаски езикови гимназии, студенти-филолози и млади творци, изкушени от вълшебството на превода.